Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fläskfile med ädelost och basilika, gräddsås och ugnsrostade grönsaker

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

En mycket god rätt som jag komponerat själv. Tar dock lite tid att laga till eftersom köttet ska vara i ugnen drygt en timma. Jag använder inte så mycket rent salt i min matlagning, då smör, grädde och andra kryddor ger så mycket smak och som jag använder rikligt. Min matlagningsprincip: Hög fetthalt - inga lightprodukter, inget margarin. Låg andel kolhydrater i rätten. Välkryddad mat. Den som vill ha mer kolhydrater kan äta ris eller potatis till. Bon appétit!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Fläskfilén: Skär bort senor, men låt fettet vara kvar. Delar filén i två delar. Skär filédelarna som ett S på längden. Öppna filén, lägg på plastfilm och banka ut köttet med näven till en platta. Ta bort plastfilmen. Lägg på ädelost, basilikablad och vitlök skuren i tunna skivor. Rulla till en rulle, fäst ev kanten med tandpetare. Forma en form av aluminiumfolien till resp filéhalva, så att den sluter tätt kring köttet, men lämnas öppen på ovansidan. Hyvla smör med osthyvel och lägg på köttet. Ställ formarna i en ugnsform som ställs på ugnsgallret. Stek i 150 º, 1 timma och 15 minuter. Låt svalna i 10 min innan köttet skärs i skivor. Låt köttet ligga kvar i aluminiumformen vid serveringen.
  2. Ugnsrostade grönsaker: Skär görnsakerna i bitar. Bred ut på smörad långpanna. Smält hälften av smöret och pensla grönsakerna med det. Krydda rikligt. Vänd grönsakerna så att kryddorna hamnar jämnt. Hyvla smör med osthyvel och lägg här och där på grönsakerna. Grädda samtidigt med köttet (under köttet i ugnen).
  3. Sås: Häll grädden i en kastrull. Stormkoka 10-15 minuter så att den reduceras något. Sänk värmen, lägg i ädelosten och häll i fonden. Krydda. Droppa i lite honung, smaka av och ta i mer om det behövs. Låt puttra en stund. Smaka av igen och krydda ev mer. Lägg i en klick smör som får smälta i såsen. Rör om.
  4. Servera rätten med en sallad.
  5. Bon appétit!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.