Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Enbärsspäckad oxfilé tournedos med kantarellrisotto och flädersås

(1 kommentar)  
Skriv ut

Mumsigt! En härlig flamberad enbärsspäckad oxfilé tournedos som serveras med kantarellrisotto och mumsig flädersås

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rensa och dela svampen i bitar. Lägg svampen i en tjockbottnad kastrull och låt det mesta av vätskan ånga bort.
  2. Fräs finhackad lök och vitlök mjuk i olivolja, utan att ta färg, i kastrullen med svamp. Låt rosmarinkvisten fräsa med. Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns nästan torrt, ca 1 min. Det kallas att rosta riset, tostatura.
  3. Häll på vinet och låt det ånga bort. Tillsätt den varma buljongen lite i taget, allt eftersom den kokar in. Börja med 3 dl, tag sedan 1 dl i taget. Sänk värmen något.
  4. Risotton skall koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta. Ta upp rosmarinkvisten efter halva koktiden. Blanda ner osten i slutet, när det är cirka 5 minuter kvar. Smaka av försiktigt med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Till servering: Skiva eller strimla resterande svamp och stek tillsammans med lite av rosmarinbladen från kvisten i 1 msk olivolja.
  6. Tillagningen av riset tar 14-16 minuter.
  7. Oxfilén: Putsa köttet helt rent från fett och hinnor. Platta till varje skiva lätt med handen.
  8. Förbered tillbehören. Tag sedan fram alla färdiga ingredienser till såsen och flamberingen som kryddor, sprit, buljongtärning, saft och crème fraiche.
  9. Samla allt vid spisen och se till att ha tändstickor till hands.
  10. Hetta upp traktör- eller stekpanna. Krydda köttet på båda sidor med de krossade enbären samt vitpeppar och salt.
  11. Låt smöret bli väl brunt i pannan och lägg i köttet. Stek filébitarna på ganska stark värme i 1 ½–3 min på varje sida beroende på skivornas tjocklek och hur pass rosa kött man vill ha.
  12. Stäng av köksfläkten och drag för ett kort ögon blick pannan från plattan. Slå spriten över köttet och tänd på omedelbart.
  13. Låt lågorna brinna ut varefter köttet lyfts upp på en varm tallrik och täcks med folie.
  14. Flädersås: Smula ner buljongtärningen i pannan och tillsätt flädersaften. Tillsätt crème fraiche under uppkok och vispning och låt såsen koka 2–3 min. Smaka av såsen med salt om det behövs.
  15. Lägg upp kött och risotton på varma tallrikar.
  16. Toppa med den mumsiga såsen och servera omgående.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • anryd 4 december 2011

    Fantastisk god sås! Blir en ny favorit. Risotton var också jättegod.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.