I fondanten gömmer sig en smörig och seg kola. Mums!
Fondanten ska vara lös i mitten, så håll koll på gräddningstiden. Kolan som blir över kan skäras i kuber och eventuellt rullas i lite extra flingsalt.
Instruktioner
- Kola:
Värm grädde och smör i en kastrull. Stäng av plattan när smöret smält. Smält sockret tillsammans med glykosen och vatten i en annan kastrull på medeltemperatur till ca 190 grader, till en mörkt gyllenbrun färg. Häll sockret över gräddblandningen i tre omgångar, var försiktig eftersom blandningen är väldigt varm. Låt koka till 120 grader. Häll smeten i en smord avlång form, ca 1 liter, klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.
- Fondant:
Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Vispa ägg och socker lätt. Vänd ner choklad och smörblandningen. Blanda majsstärkelse och kakao. Sikta ner blandningen i chokladsmeten och vänd ihop till en slät smet. Skär kolan i små bitar, 2 x 2 cm.
- Fördela chokladsmeten i väl smorda ugnssäkra formar, á ca 1 dl. Tryck in en bit kola i mitten av varje form. Strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Håll kolla på ugnen, för tiden kan variera. Låt fondanterna svalna 2-3 minuter innan de stjälps upp.
- Servera gärna fondanterna med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Publicerat den
18 april 2015
Liknande recept
Skriv kommentar