Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladfondant med kolafyllning

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

I fondanten gömmer sig en smörig och seg kola. Mums! Fondanten ska vara lös i mitten, så håll koll på gräddningstiden. Kolan som blir över kan skäras i kuber och eventuellt rullas i lite extra flingsalt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Kola: Värm grädde och smör i en kastrull. Stäng av plattan när smöret smält. Smält sockret tillsammans med glykosen och vatten i en annan kastrull på medeltemperatur till ca 190 grader, till en mörkt gyllenbrun färg. Häll sockret över gräddblandningen i tre omgångar, var försiktig eftersom blandningen är väldigt varm. Låt koka till 120 grader. Häll smeten i en smord avlång form, ca 1 liter, klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.
  2. Fondant: Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Vispa ägg och socker lätt. Vänd ner choklad och smörblandningen. Blanda majsstärkelse och kakao. Sikta ner blandningen i chokladsmeten och vänd ihop till en slät smet. Skär kolan i små bitar, 2 x 2 cm.
  4. Fördela chokladsmeten i väl smorda ugnssäkra formar, á ca 1 dl. Tryck in en bit kola i mitten av varje form. Strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Håll kolla på ugnen, för tiden kan variera. Låt fondanterna svalna 2-3 minuter innan de stjälps upp.
  5. Servera gärna fondanterna med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.