Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grova frallor

(8 kommentarer)  
  • Serverar: 30-40 portioner
Skriv ut

Fick detta recept av en mamma i bönegruppen jag var med i när jag bodde i Jönköping. Mycket goda och nyttiga!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka en gröt av 5 dl vatten, havregryn, rågkross och vetekross. Dra bort från plattan och rör ner 4 dl kallt vatten, olja, sirap och salt. Låt svalna till fingervarmt.
  2. Smula jästen i en stor bunke. Rör ut jästen med 1 dl fingervarmt vatten. Blanda ner gröten i jästen.
  3. Blanda ner grovt rågmjöl, grahamsmjöl, mörkt lantbrödsmjöl, linfrö och solrosfrö. Blanda till sist ner vetemjöl, lite i taget tills degen blir "lagom". Den ska vara lite kladdig när den är färdig. Strö lite mjöl över degen och lägg en handduk över bunken. Låt jäsa ca 30 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölad bänk och knåda. Dela degen i 30-40 små bitar och rulla till bullar. Lägg på plåtar och platta till dem med mjölad hand. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225-250 grader ca 10 minuter.

Liknande recept

Kommentarer (8)

  • Lennart_58 24 september 2009

    Detta bröd, är inte bara ett bröd, det är nästan en hel måltid. Tack o full poäng.

  • Molgan 3 oktober 2009

    Tack för receptet på grova frallor. Mycket goda. Mvh Molgan

  • Born61 3 oktober 2009

    Tack för ett mycket bra recept på nyttigt bröd. Naturligtvis blir det också hos oss full pott för dessa frallor.

  • hanna08 4 oktober 2009

    Hej! Tror du man kan byat ut sirapen mot honung? Skulle kännas lite, lite nyttigare.. :) Eller är sirapen bara för jäsningsprocessen?

  • saraforsblom 4 oktober 2009

    Jo, jag tror att det skulle gå bra att byta ut mot honung, men ta gärna lite mindre i så fall, t.ex. 2 msk. Enligt min farmor som har diabetes så "försvinner" 1/2 dl socker per varje jästpaket i jäsningsprocessen.

  • pelinax 9 mars 2010

    Otroligt goda frallor. Bjöd på dem när jag hade ett klädparty. Blev succé. De tog lsut. Ska baka dem många gånger till

  • strixett 27 augusti 2010

    Fantastiskt goda frallor! Bakade dem och bjöd mina grannar som omgående ville ha recept för att kunna baka själva!!

  • zanette 3 oktober 2010

    Mycket goa tekakor,, ja skippa allt grovmjöl, hade inte det hemma. så förövrigt följde jag receptet... mvh zanette

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.