Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fransk klassisk köttgryta

(1 kommentar)  
  • Serverar: 8 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Burgundisk köttgryta är en riktig fransk klassiker. Här serverar vi den med annorlunda tillbehör som knapriga rostade valnötter och getost som gör den ännu godare. Grytan blir bara mustigare om den görs en dag innan den ska serveras.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär köttet i cm-stora tärningar. Skala och grovhacka lök, vitlök och morot. Ansa och strimla purjolöken.
  2. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna och lägg över det i en stor gryta. Salta och peppra. Tillsätt lök, vitlök och morot.
  3. Skala apelsinen med potatisskalare, var försiktig så att det vita inte kommer med. Sätt fast apelsinskalet på en tandpetare så att du lätt kan ta upp det när grytan kokat färdigt.
  4. Rör ner tomatpuré och häll på rödvin, kalvfond och vatten. Tillsätt timjan, apelsinskal, och lagerblad. Låt grytan sjuda under lock ca 1 1/2 timme, tills köttet är mört. Skala lökarna och rör ner dem i grytan. Låt koka ytterligare ca 10 min. Ta upp apelsinskalet, grytan blir en aning besk om det får ligga i.
  5. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt koka upp. Skär fläsket i strimlor och svampen i kvartar. Stek fläsk och svamp i smör i omgångar i stekpannan 3-4 min. Strö det över grytan vid servering. Garnera med timjan.
  6. Rosta valnötterna i torr het stekpanna ca 2 min och hacka dem grovt. Smula getosten. Servera grytan med valnötter, getost, kokt potatis och haricots verts.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • fredrik-78 8 juli 2016

    God men förstår inte när man ska lägga i purjolöken?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.