Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fransk löksoppa med rostat bröd

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Löksoppa hör till matlivets billigaste nöjen men är så gott. Ändå hör just löksoppa till de rätter man lätt glämmer bort mellan varven.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala löken och skiva den tunt. Fräs den i smör, margarin eller olja i en kastrull. Löken ska inte få färg, bara bli glansig och "genomskinlig" och det tar tid. Minst 15 minuter (svag värme!) om soppan ska bli fyllig och fin. Rör om i löken då och då.
  2. Slå på vattnet, salta och lägg ev. i en buljongtärning också. Fast det är fusk, i en äkta fransk löksoppa ingår oftast ingen buljong. Krydda dessutom med peppar och lite timjan. Koka soppan under lock ca 25 minuter.
  3. Riv under tiden osten, gärna grovt. Man kan ta vilken ost som helst - Svecia, Herrgård, Gréve eller Emmenthaler. Huvudsaken är att osten är lagrad.
  4. Rosta brödskivorna i brödrost. Fördela soppan i fyra ugnssäkra skålar (eller en enda större). Lägg ner en rostad brödskiva i varje skål och toppa med osten.
  5. Gratinera soppan i het ugn, 250-275º, tills osten smält och blivit guldgul, 5-10 minuter. Doften när soppan kommer ur ugnen är ljuvlig. Man behöver bara bröd som tilltugg.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • sune43 15 november 2009

    Mycket gott. Jag fuskade med buljongtärning. Det förhöjde smaken. Den här kommer jag att göra igen.

  • malton 30 juli 2010

    Äntligen har jag hittat receptet på Fransk löksoppa igen! Kan inte fatta att det kom bort, gör den ganska ofta, vi är en sopp-älskande familj året om! Denna är fantastisk och så enkel att göra.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.