- Serverar: 8-10 portioner
- Tid: 2 timmar 10 minuter
Skriv ut
Igår gjorde jag den här rätten, när jag hittat en fin nötstek på 1,2 kg i köttdisken. Min romerska lergryta hade jag inte använt på länge och det kändes litet ruggigt och då kan man gott ha en stek i ugnen. Tittade i min kokbok med just recept för en sådan här lergryta, men hittade bara recept för lammstek, så komponerade mitt eget recept och här är resultatet.
Instruktioner
- Ta fram din romerska lergryta och blötlägg den i kallt vatten några minuter.
- Gnid in steken i fint salt och oregano. Lägg ned köttbiten i den våta grytan.Klyfta två-tre äpplen, obesprutade helst, runt steken.Sätt locket på.
Sätt in formen nu i kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader.Låt steka i 1 timme och 50 minuter.
Ta fram grytan och häll 3-4 dl päron- eller äppelcider över steken och äppelmoset bredvid steken och låt steka ytterligare en kvart under lock i ugnen.
- Ta fram grytan, den kokar en stund. Låt kallna så du inte bränner dig. Lyft ur köttbiten och låt den vila 30 minuter innan du skär den i skivor. Använd skyn som sås.
- Det blev väldigt gott. Tog en skiva på en smörgås medan köttet ännu var ljummet. Säkert gott med nykokt potatis.
Publicerat den
21 september 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
I förrgår när jag lyft ur den färdiga steken så mixade jag allt som var kvar i lergrytan ( i en plastbunke) och hällde det i en kastrull där jag hade vispat ihop 1,5 msk vetemjöl med 250 ml 10% kaffegrädde ( Mildas veg. variant) sen fick allt koka ihop i några minuter, spädde med en skvätt kokande vatten, för det blev för kompakt. Vilken god sås!
Nu har vi provat det här. Det var mycket gott och vi kommer garanterat att göra det fler gånger. Såsen blev himmelskt god när man mixade samman allt.
Mycket god och lättlagad rätt. Härligt med den goda smakbrytningen i såsen. Lagade rätten dagen före, serverade köttet kallt med varm sås, potatis och sallad, mycket uppskattat av gästerna på födelsedagsfesten.
Verkligen spännande smak! Men gott förstås! En fyra från mig :)