Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fransyska i lergryta

Fransyskan är en stor detalj från nötdjurets rygg- och magparti. Fransyskan består av fyra olika muskler och kan delas rakt av till mindre stekar. Det är så vi brukar hitta fransyska i köttdisken. Fransyska passar utmärkt att tillaga i en lergryta. Grytan blötläggs i 15 minuter innan kött och övriga tillbehör läggs ner i grytan. Ställ in grytan i kall ugn och vrid upp till 225 grader grader. Efter ca 1,5-2 timmar är rätten klar.. En fördel är om du har en stektermometer till hjälp när du ska tillaga fransyska i lergryta så att du får det perfekta köttet. För fransyska gäller mellan 60 och 70 grader. Varför inte prova att göra en höstlig gryta av fransyska på älg. Kantareller är fantastiskt gott i en gryta med älgkött och blir en riktigt festlig rätt att servera på söndagsmiddagen. Vill du göra din fransyska i lergryta lchf, är det bara att tänka på vilka tillbehör som serveras till.


Blötlägg lergrytan i 15 minuter (10 timmar om det är första gången du använder den) Gnid in köttet ned kryddorna och lägg sedan ner den i den blötlagda lergrytan. Klyfta lök, äpple och dela morot...

4
8

Marinering dag 1: Skär köttet i lagom bitar. Stoppa köttet i en plastpåse (6-8 liter) och häll i marinaden. Sug ur luften och knyt till påsen samt placera den i en bunke i kylskåpet . Marinera u...

2 d 4 h 5 min
6
2

Ta ut fransyska och låt vila på skärbräda en timma. Blanda ihop alla torra kryddor under tiden och skiva rödlöken i tunna skivor. Gnid in kryddblandningen över hela fransyskan, lägg hälften av löken i...

1 d
6

Ta fram din romerska lergryta och blötlägg den i kallt vatten några minuter. Gnid in steken i fint salt och oregano. Lägg ned köttbiten i den våta grytan.Klyfta två-tre äpplen, obesprutade helst, r...

2 h 10 min
8-10
4

Skiva potatis, morot och lök. Varva potatis, lök, morot, kött och kryddor i genomfuktad lergryta. Börja och sluta med potatis. Häll öl över. Ställ in i kall ugn och sätt den på 250°C. Låt stå i ug...

1 h 30 min
4

Skär köttet i grytbitar. Salta och peppra dem. Skala löken. Låt champinjonerna rinna av. Lägg ner kött, lök och svamp i en genomfuktad lergryta. Tillsätt tomater med spad, chilisås, vitlök, vin...

2 h 30 min
4-5

Tärna kött och lägg det i en bunke. Krydda det med curry, peppar, salt och paprikapulver. Blanda i mjölet och rör om. Värm upp vattnet och lös upp buljongtärningen. Lägg kött i lergryta och häll...

2 h 15 min
4-5
8

1* Lägg grytan i vatten 10-15 minuter 2* Skala lök potatis skär i klyftor . 3*Lägg potatisen i botten sen lök häll över tomatkrossen smula buljongtärningen över. 4* Gnid i köttet med kryddorna. Sti...

2 h
6
7

Sätt lergrytan i blöt i kallt vatten i 30 minuter. Skölj skinkan under kallt vatten och placera den i lergrytan med svålen uppåt. Stick in skinktermometern så spetsen är ordentligt inne i skinkan....

2 h 30 min
6

Skär köttet i lagom stora bitar och lägg de i lergrytan. Rensa och skär paprikorna i bitar, lägg de i grytan. Skala morötterna, likaså lökarna skär de i skivor. Ta i allt i grytan, samt de skalade...

4
4

Lägg lergrytan i blöt minst 15 minuter. Blanda mjöl, pepparmix och curry i en plastpåse. Skär levern i ca 3 centimeters kuber och lägg i mjölblandningen. Skaka om så levern blir väl täckt på all...

1 h 30 min
4-6
3

Putsa fransyskan och skär till tärningar. Bryn köttet i smör. Skär morötter och lök i bitar och bryn därefter grönsakerna. Häll vattnet i stor gryta. Tillsätt det brynta köttet och samtliga kryddo...

3 h
6-8
3

Skala potatis, lök, vitlök, morötter och palsternacka och skär i ganska stora bitar... Lägg i grytan (som gärna kan ha stått i vatten en stund). Om du inte har någon lergryta kan du ta ta vilken gryta...

4
2

Blötlägg en lergryta i ca 20-30 minuter. Krydda kycklingen runt om ordentligt med alla kryddor och klappa in dom. Skala eller skrubba potatisen och dela i halvor på längden och salta. Lägg kyckling...

2 h
4
2

Skala och hacka löken grovt och lägg i grytan tillsammans med köttet. Skala och skär potatisen i skivor eller bitar. Dela kärna ut och skär paprikorna i bitar. Lägg potatis och paprika i grytan. De...

4
2

Bryn grytbitarna så de får färg och gör detsamma med löken, häll över i lergrytan (som legat i vatten i 30 min) och blanda ner kryddorna och den finhackade vitlöken och blanda väl. Skär aubergin i...

2-4
1

Rör samman marinaden från påsen, salt och grillkryddan. Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden, se till att att hela kycklingen får marinad. Låt ligga ca 1 timme, vänd runt kycklingen...

4-5
1

Koka upp vatten, salt och salpeter, rör om så saltet löser sig, ställ att svalna. Putsa köttet från ev hinnor och fett. Lägg köttet i en trång bunke och häll på den svala saltlagen. Täck bunken med...

3 v
1

Blötlägg lergrytan i 30 minuter. Skala och finhacka lökarna. Skölj och strimla purjolöken. Hetta upp en klick smör i en stor stekpanna och invänta fräsandet och därefter tystnaden. Då ska all...

4

Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 10 minuter. Ta fram köttet, skär det i 3-4 cm stora bitar, torka av det ordentligt och salta och peppra. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna och bryn kö...

4 h
3-4

Blötlägg de båda bönsorterna i vatten över natten. Lägg lergrytan i vatten 10-15 minuter. Hällbort blötläggnings vattnet från bönorna och lägg dem i grytan. Skär korven i ca 2 cm breda bitar. Sk...

2 h
4

Skär köttet i 2 cm stora tärningar, bryn det i smör. Dofta över mjölet och rör om. Späd med vatten och tomatpuré eller tomatjuice. Lägg i kryddorna. Koka köttet sakta med locket på grytan ca 30-4...

4

Lägg lergrytan i blöt minst 20 minuter. Hacka gul lök och paprika i små bitar, och grovriv moroten. Häll av spadet från champinjonerna och blanda det med vatten till 4 dl. Krydda filéerna med...

2 h
4

Blötlägg lergrytan minst en kvart i kallt vatten. Dela rot- och grönsakerna i jämnstora bitar (grovt ). Krydda karrén och bryn den ev. i en stekpanna för att få en fin stekyta. Lägg grönsaker och...

1 h 30 min
4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.