Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Karelsk stek (Karjalan paisti)

(1 kommentar)  
  • Serverar: 8-10 portioner
  • Tid: 2 timmar 15 minuter
Skriv ut

Maträtten kommer från Karelen i Finland och den sköter sig nästan själv i ugnen. Du skall ha 2-3 olika sorters kött - skurna i grytbitar. Sist hade jag lammstek, skinkstek och av nöt ryggfilé och ca 350-400 grams förpackningar av varje sort. Helst skall du ha kött utan synligt fett.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram en järngryta (ej lock) eller en hög ugnsform i t.ex.keramik eller glas.
  3. Skär köttet i mindre grytbitar. Lägg pepparkornen och lagerbladen mellan köttlagren i grytan. Salta.
  4. (Stick ned lökklyftorna.)
  5. Fyll på med vatten så de översta bitarna täcks. Sätt in grytan i het ugn. Ibland flyttar man ned de översta bitarna , så andra kommer överst och så fyller man på med mera vatten vid behov, det skall täcka köttet hela tiden. Efter två timmar i 200 grader är maträtten klar. Smaka av, och salta mer om du tycker det.
  6. Serveras med kokt potatis eller hemlagat potatismos. Inlagd rödbeta och saltgurka passar bra till. Vitkåls- och apelsinsallad passar också bra med denna kötträtt.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • gds877 19 augusti 2010

    Detta har jag nog ätit hos min moster i Uleåborg det var jättegott. Hon hade haft köttet i flera timmar i ugnen

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.