Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mumsig stek i lergryta. Mumsig stek i lergryta. Mumsig stek i lergryta.
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Helt underbar och mör stek, blir oxå en gudomlig sås!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blötlägg lergrytan i 15 minuter (10 timmar om det är första gången du använder den)
  2. Gnid in köttet ned kryddorna och lägg sedan ner den i den blötlagda lergrytan. Klyfta lök, äpple och dela moroten på mitten och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad. Slå på ölen och tillsätt rönnbärssylten.
  3. Ställ in lergrytan med steken i en kall ung, vrid upp till 175 C och låt stå i ca 2 timmar. Ös steken var 30 minut.
  4. Tag ut steken ur ugnen och skiva upp och lägg i uppläggningsfat med höga kanter.
  5. Sila bort grönsakerna från skyn och häll den i en kastrull, slå över grädden samt soya och ställ på spisen. Vrid på plattan och koka upp, red av med idealmjölet till önskad såskonsistens och smaka av.
  6. Servera gärna tillsammans med kokt potatis och gelé.

Liknande recept

Kommentarer (8)

  • margitkallgren 20 oktober 2010

    Bästa Matilda! Skulle gärna prova detta recept men är tveksam när det gäller storleken på lergrytan Min är inter den största. Hur mycker rymmer din? Vänlig hälsning Margit

  • ros 20 februari 2011

    Hej! Denna goda lammstek åt vi till söndagsmiddag Ha det så bra Mvh Ros

  • chateaupierre 17 april 2011

    Jag gjorde denna rätt på en älgstek på 1.2 kg. Min lergryta var i minsta laget eftersom jag bara kunde använda mig av hälften av portern. Skulle också velat ha fler morötter och äpplen i grytan men den blev för liten. För älgsteken hade tiden kunnat minskas med säkert 15-20 min. Nu blev den lite överstekt. Det blev en fantastisk god sås av stekskyn. Gästerna tyckte att det var jättegott.

  • ljussken 4 september 2011

    Såsen var jättegod!!! Köttet mört o fint.Maten blev uppskattad av familjen.En klar femma.

  • michele1 17 december 2011

    Hej Mathilda Jerner ! Jag blev väldigt nyfiken och sugen på att prova ditt recept på "mumsig stek i lergryta" men nu är det på detta sättet att jag aldrig har gjort en stek i en lergryta förut och är nybörjare i fråga om att tillaga t.ex. mat m.m. i ugn och i lergryta. Jag har i alla fall gått och köpt mej en lergryta för att egentligen tillaga kyckling i, men tänker i alla fall prova att göra "din stek" i ungnen en gång. Men, min fråga är: Behöver jag verkligen lägga en nyköpt lergryta i vatten så länge som 10 timmar innan jag kan andvända den ? M-v-h, Michele Jonasson. (Göteborg)

  • Carro_Snarro 20 november 2012

    Vilken storlek på gryta har du använt i receptet?

  • IdaaK 18 december 2012

    Ska det vara lock på lergrytan i ugnen?

  • lehane09 5 januari 2013

    Mumsig stek i lergryta Det är alldeles för lång tid att ha köttet i ugn 2 timmar. Det blev väldig hårt

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.