Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Friterade glasspannkakor

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

En riktigt spännande efterrätt som kräver lite jobb, men det är det garanterat värt! Blev riktigt nöjd med mig själv när jag lyckades med det här receptet, det var ett tag sen, men kan jag så kan ni!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med frityrsmeten. Blanda samtliga ingredienser utom äggvitan till en jämn smet. Ställ den att svälla medan du förbereder resten. Precis innan du börjar fritera, vispa äggvitan till hårt skum och rör försiktigt ner den i smeten.
  2. Gör pannkakssmeten: Blanda äggen, mjölet och en del av mjölken till en klumpfri ganska tjock smet. Späd med resten av mjölken samt tillsätt smör, salt och socker under vispning.
  3. Gör hallonsåsen färdig: Passera de tinade bären genom ett durkslag så att du får bort kärnorna. Smaka av såsen med florsocker om du behöver bättra på sötman, späd den ev med några droppar vatten om den verkar för tjock. Såsen kan göras färdig i god tid före serveringen. Det viktigaste är att pannkaksglassen friteras i absolut sista ögonblicket. Tänk också på att antalet gäster inte får vara för många om den här desserten ska fungera.
  4. Grädda 8 tunna pannkakor 18-20 cm i diameter. Till en panna med teflonbeläggning behövs knappast något extra fett vid gräddningen. Lägg ut pannkakorna på arbetsbänken och låt dem kallna.
  5. Ta glassen direkt ur frysen och dela den i 8 bitar. Rulla hastigt in en glassbit i varje pannkaka. Glassen ska vara väl täckt och helt innesluten. Låt paketen ligga i frysen minst en timme tills det börjar bli dags för fritering.
  6. Hetta upp olja till 180 grader eller tills du kan skönja svaga rökstrimmor. Ta paketen direkt ur frysen, doppa dem i frityrsmeten och fritera dem hastigt i den heta oljan 5-10 sekunder på varje sida. Fritera inte mer än 3-4 paket åt gången. Höljet ska få vacker färg och bli frasigt utan att glassen smälter.
  7. Se till så att assietterna med en spegel av hallonsås och garnering av kiwifrukt står klara innan du påbörjar själva friteringen.
  8. Så här tar du hand om oljan sedan du friterat glasspannkakorna: Var noga med att den får kallna på en plats där den inte kommer i kontakt med vatten. Sila den avkylda oljan genom en duk eller en mycket finmaskig sil. Slå tillbaka på flaskan och förvara den igenkorkad i kylen till nästa fritering. Kom ihåg att olja i vilken du friterat kött, fisk eller skaldjur bara kan användas till samma råvaror igen. Däremot går det bra att efter t.ex. pannkaksfriteringen fritera potatis och sedan kött eller fisk och skaldjur. Använd aldrig en förut upphettad olja till annat än fritering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.