Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Frukt- och nötbröd

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Det tar 5 dagar att göra det, men det är det värt. Resultatet blir ett helt underbart gott bröd!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gör surdegen först: Blanda 2 dl vatten med 2 ½ dl rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
  2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
  3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
  4. Börja med fruktbrödet den femte dagen: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
  5. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.
  6. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
  7. Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
  8. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
  9. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
  10. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll en kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 225 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
  11. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.