- Serverar: 2 portioner
- Tid: 1 dag 35 minuter
Skriv ut
Ändrat: subjekt, romerska siffror i beskr.
Matigt bröd med god skorpa, lite äpple sätter piff utan att ta överhand. Lättbakat om man är van vid surdeg. Jäskorg eller formbröd, man kan göra antingen eller.
Instruktioner
- Dag 1:
Häll vatten, sedan mjöl och därefter surdeg i en bunke. Blanda ordenligt. Täck med plast och låt jäsa ca 24 timmar eller mer. Rör om efter halva tiden.
- Dag 2:
Hacka det torkade äpplet mycket fint.
Rör ut jästen i vattnet direkt i assistentens kärl. Häll på mjölet, strö över hackat äpple, och tillsätt sist surdegen. Blanda i maskin till en fast deg, tillsätt sedan smöret (rumsvarmt) klickvis, när degen återigen blir fast tillsätt saltet. Arbeta degen totalt 10-15 min i assistenten.
- Låt jäsa 90 min i kärlet. Slå ned degen mha assistenten, forma två limpor. Brödet går utmärkt att göra som formbröd om man vill. Låt jäsa 90 min.
- (varmluft) Sätt in limporna i 230C varm ugn, sänk till 180C direkt. Grädda 35-40 min.
- Skärmaskin: 10-11 mm skivbredd.
Publicerat den
8 december 2012
Liknande recept
Skriv kommentar