Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fruktbröd med linfrö och torkade fikon

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 1 dag 3 timmar
Skriv ut

Mitt absoluta favoritfruktbröd. Äts med krämig färskost, en bit skinka, solrosskott och grönsaker. Mums! Låt dig inte avskräckas för att det står att det ska förberedas dagen innan. Det handlar bara om att blanda lite frukt med vatten. Gott och nyttigt!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1 Skär bort stjälken på fikonen och skär dem i bitar. Lägg fikon, russin, linfrö och krossad råg i en bunke. Häll i det kalla vattnet och rör om. Låt stå 6 timmar eller längre.
  2. Dag 2 Höll rågmjölet i en stor bunke, använd gärna assistent. Häll över kokande vatten. Tillsätt fruktblandningen från dag 1. Känn efter att blandningen inte är varmare än 37° (fingervarmt). Tillsätt finfördelad jäst och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt salt och det mesta av vetemjölet. Mängden kan variera beroende på hur torr frukten var från början. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl. Arbeta degen väl, i assistent ca 5 min.
  4. Strö över mjöl och jäs under duk i 45 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Forma till 2 limpor och lägg dem i smorda 1 ½ liters formar. Jäs ca 30 min under duk.
  5. Sätt under tiden ugnen på 200 °. Grädda längst ner i ugnen på galler i ca 45 min.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • eccuulaisaa 22 november 2011

    Är det möjligt att använda något annat istället för russin, eller skippa dem helt? :) Låter som ett bra recept, tror jag skall testa det snart! :)

  • eccuulaisaa 6 december 2011

    Tänkte bidra med en bild. Och ge betyget 5 :D

  • clara39 22 december 2013

    Mums så saftigt och gott!Nu har jag bakat dessa bröd två gånger och det räckte med ca 7 dl mjöl båda gångerna.Det kommer att bakas fler gånger!Jättegott!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.