Tårtan kan med fördel lagas och stå helt klar i frysen i flera dagar före festen.
Fläderblomssaft ger vårsmak åt mandelkakan och rabarber med mynta åt krämen.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200º.
- Riv mandelmassan.
Vispa mandelmassa och ägg poröst.
Rör ner saften.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
- Grädda i mitten av ugnen 20-25 min tills smeten stelnat och fått lite färg.
Låt kakan svalna och ta den ur formen.
Diska formen och lägg tillbaka den kalla kakan.
- Krämen:
Skala ev rabarberna.
Dela och skär dem i skivor.
Lägg rabarber och socker i en kastrull.
Låt sjuda ca 5 min.
Häll rabarbern i en skål och låt den kallna.
- Låt gelatinet ligga i kallt vatten 5 min.
- Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst.
- Vispa grädden och blanda med gräddfil.
- Ta upp gelatinet ur vattnet och låt det smälta på svag värme i en kastrull.
Häll bort lite vätska från rabarbern.
Rör ner det smälta gelatinet.
Blanda sedan ner samtliga ingredienser till krämen.
- Fördela krämen över mandelkakan.
Täck med folie och låt den stå i frysen minst 6 timmar.
Ta av foliet och låt stå framme i rumstemperatur ca 1 tim före servering.
Garnera med myntakvistar.
Publicerat den
22 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar