Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Pizzadeg, ett riktigt basrecept

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

En riktig pizzadeg som görs av jäsdeg, inte sconesdeg (som i.o.f.s. är ett snabbt alternativ). Eftersom degen är vatten- och oljebaserad blir den mjölkfri. För att korta ner jästiden har jag valt att sätta quickjäst som primärt jäsmedel.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda jäsblandningen med mjölet. Tillsätt de övriga ingredienserna. Fördelen med jäsblandningen är att degvätskan inte behöver värmas upp och att degen bara behöver jäsa i 15 minuter. Under tiden hinner ugnen bli varm och man har plockat fram och förberett pizzapålägg!
  2. Utbakning: Dela degen i 4-6 bitar, rulla dem till bullar och kavla ut dem till tunna runda bottnar, de stora ca 25 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Degen kan också kavlas ut till två stora tunna bottnar, lika stora som en bakplåt på ca 25 x 35 cm. Pensla gärna bottnarna med olja.
  3. Pålägg: Bred först på tomatpuré och väl avrunna krossade tomater eller skivade tomater, men lämna ca 1½ cm runt om. Tomatpuré och tomater kan med fördel bytas mot kall italiensk tomatsås (hopkokt så att den är ganska tjock). Lägg sedan på ca 2/3 av osten, grovt riven eller hyvlad, och därefter extra pålägg efter smak och tillgång. Strö över smulade örtkryddor och till sist resten av osten. Om örtkryddorna läggs överst kan de lätt bli brända.
  4. Grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 10-15 minuter.
  5. TIPS: Ogräddade pizzor kan frysas på plåt tills de hårdnat och sedan packas i fryspåsar. Tinas medan ugnen värms och gräddas som ovan. Färdiggräddade pizzor kan förstås också frysas. Tinas och värms i 175°C 5-10 min.
  6. TIPS 2: Man kan göra dubbel sats pizzadeg och göra pizzabullar (rulla ihop och skär på samma sätt som kanelsnäckor) att frysa in, i väntan på att pizzorna blir klara och sedan grädda bullplåten medan man äter de nygräddade pizzorna...

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • Amica 10 april 2010

    Vi gjorde med vanlig jäst. Det blev verkligen kanonbra!! Tack för ett bra, enkelt recept!

  • paddan_83 18 juni 2010

    Toppenrecept och smidigt att göra. Gjorde på ½ vanlig färsk jäst och blandade med vattnet och sedan i med det andra. Använde mig utav special vetemjöl. Luftig och god botten blev resultatet

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.