Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Furstlig äppelkaka med mandelmassa

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Jag har aldrig smakat godare äppelkaka! Den skulle räcka till 12 portioner men vi var 5 och den tog slut!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör smör och socker mjukt och fluffigt, går bra med elvisp. Rör ner äggulor och vatten. Blanda bakpulvret i mjölet och arbeta in mjölet i degen. Det går lättast att arbeta in hälften av mjölet i bunken och resten på bakbordet. Tryck ut cirka 2/3 av degen i en rund form, 24 centimeter i diameter, med löstagbar kant. Resten av degen rullas till sex längder och läggs över fyllningen som ett galler.
  2. Skölj och torka av äpplena. Klyv dem, skär bort kärnhus, stjälk och blomfäste. Klyfta dem och lägg ut dem över degbottnen i formen. Riv mandelmassa och strö över. Lägg på degstrimlor som galler.
  3. Sätt in formen på plåt på nedre falsen i ugnen i 200 grader. Grädda kakan 30–40 minuter tills äpplena är mjuka och kakan fått gyllene färg. Ta ut kakan och låt den svalna.
  4. Rör samman glasyren och spritsa kakgallret med den före servering.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • irrevirre 6 september 2009

    Jag har ett par recept som är stora favoriter men jag tänkte att ge denna en chans! Och jag må då säga .... DETTA blev en stor-favorit:-) Jätte-läcker och inte svår att göra heller. Full pott från mig!

  • Born61 30 oktober 2009

    En av de godaste äppelkakor jag ätit! Helt klart full pott!

  • annananna86 14 maj 2011

    Väldigt god äpplepaj, valde att göra den med kardemumma som jag hade på äpplena innan marsipanen, blev en riktigt smakförhöjare. Hemmagjord vaniljsås till var inte heller så tokigt. Otroligt fin kaka! 30 min i 200 var alldeles lagom.

  • MiciSays 11 september 2011

    Jo, detta var en mycket god och enkel äppelpaj. Men definitivt inte för fler än fem, möjligen sex. 30 min var lagom, kunde kanske t.o.m ha varit 25 min. Såg inte någon orsak att sätta på glasyr, men det kan bero på äpplena. De jag hade var inte så syrliga.

  • tossan82 14 maj 2012

    Jättegod! Varken jag eller min kille gillar egentligen äppelkaka, men den här var grym! Och citronglasyren var supergod!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.