Jag har aldrig smakat godare äppelkaka! Den skulle räcka till 12 portioner men vi var 5 och den tog slut!
Instruktioner
- Rör smör och socker mjukt och fluffigt, går bra med elvisp. Rör ner äggulor och vatten. Blanda bakpulvret i mjölet och arbeta in mjölet i degen. Det går lättast att arbeta in hälften av mjölet i bunken och resten på bakbordet. Tryck ut cirka 2/3 av degen i en rund form, 24 centimeter i diameter, med löstagbar kant. Resten av degen rullas till sex längder och läggs över fyllningen som ett galler.
- Skölj och torka av äpplena. Klyv dem, skär bort kärnhus, stjälk och blomfäste. Klyfta dem och lägg ut dem över degbottnen i formen. Riv mandelmassa och strö över. Lägg på degstrimlor som galler.
- Sätt in formen på plåt på nedre falsen i ugnen i 200 grader. Grädda kakan 30–40 minuter tills äpplena är mjuka och kakan fått gyllene färg. Ta ut kakan och låt den svalna.
- Rör samman glasyren och spritsa kakgallret med den före servering.
Publicerat den
19 juli 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jag har ett par recept som är stora favoriter men jag tänkte att ge denna en chans! Och jag må då säga .... DETTA blev en stor-favorit:-) Jätte-läcker och inte svår att göra heller. Full pott från mig!
En av de godaste äppelkakor jag ätit! Helt klart full pott!
Väldigt god äpplepaj, valde att göra den med kardemumma som jag hade på äpplena innan marsipanen, blev en riktigt smakförhöjare. Hemmagjord vaniljsås till var inte heller så tokigt. Otroligt fin kaka! 30 min i 200 var alldeles lagom.
Jo, detta var en mycket god och enkel äppelpaj. Men definitivt inte för fler än fem, möjligen sex. 30 min var lagom, kunde kanske t.o.m ha varit 25 min. Såg inte någon orsak att sätta på glasyr, men det kan bero på äpplena. De jag hade var inte så syrliga.
Jättegod! Varken jag eller min kille gillar egentligen äppelkaka, men den här var grym! Och citronglasyren var supergod!