Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fylld stor pita

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 1 timme 5 minuter
Skriv ut

Detta är ett italiensk recept, den heter "Pitta farcitta" på italienska, mycket god och lättlagad. Man kan fylla med olika smaker, men detta recept är det som är orginalet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn 200º. Börja med degen, lös upp jästen i det fingervarma vattnet, häll i olivolja, socker, salt och duromvetemjölet, blanda väl. Häll nu i vetemjölet lite i sänder, degen skall nätt och jämt släppa kanterna, arbeta degen till en elastisk och mjuk deg, strö över lite mjöl och låt jäsa i ca 45 minuter.
  2. Fyllning: Rengör och skiva svampen. Värm en stekpanna med 3 msk oljan och stek svampen ihop med de hela vitlöksklyftorna, på medelvärme i ca 15 minuter, plocka bort vitlökarna. Låt kallna.
  3. Hacka de hårdkokta äggen, hacka även mozzarellan och blanda med den kalla svampen. Skär upp salsiccian och skrapa ut köttet, släng skinnet. Blanda det i svampblandningen. Eller stek baconet lagom, häll i balsamvinägern och stek i ca 5 minuter, låt kallna och blanda det i svampblandningen. Blanda även i pecorinon eller parmesanosten och persiljan. Nu när allt är blandad, smakar man av med salt och peppar.
  4. Gör ordning vitlöksåsen, om sådan önskas. Blanda allt, smaka av med salt och peppar, späd med lite vatten om den är för tjock. Låt vila svalt tills servering.
  5. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena delen, för att klä en rund smord pajform, degen skall gå något över kanterna, fyll den med svampblandningen. Kavla ut den andra biten, den skall vara som ett lock över fyllningen. Nyp och rulla ihop kanterna, skär ett par snitt i locket och pensla med vispad äggula.
  6. Sätt in den i ugnen näst längst ner, i ca 25 minuter eller tills den fått vacker färg. Låt den vila minst 20 minuter innan den skall serveras. Gott med vitlökssås och en sallad till. Gärna också med en kall öl till.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • LaJefa 29 november 2008

    Detta måste testas låter supergott. Tack för receptet

  • piah 17 april 2009

    Gudomligt gott, kommer definitivt att ätas många gånger!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.