Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gör din egen varmkorv

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 25 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Fick en korvspruta i födelsedagspresent, och med en rök ute i boden, vad blev väl mer naturligt än att göra egen korv. Den här korven fungerar lika bra stekt som prinskorv, som att kokas och ätas som varmkorv. Färsk direkt ur sprutan var den dessutom ljuvlig att steka...

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mal först späcket och ställ in det i kylen/frysen för att bli kallt.
  2. Blanda allt utom späcket och hälften av vattnet i assistent och tillsätt späck efterhand det blir inarbetat i smeten.
  3. Fyll på med vatten så smeten blir lagom fast. Ungefär som havregrynsgröt. Räkna med att låta assistenten jobba minst 15 minuter. Hemligheten är att vattnet ska blanda sig med fettet (normalt en omöjlighet). Det kallas för att det emulgerar.
  4. Fyll i fårfjälster med korvsprutans smalaste fyllrör och ställ sedan kallt över natten.
  5. Nästa dag, lägg korven på galler och låt den torka i minst en halvtimme. Rök sedan korven på låg värme. Har du en Bradleyrök ställer du in temperaturen på 66 grader, annars får du experimentera dig fram för att hålla ned temperaturen. Rök i 90 minuter. När en kvart av röktiden återstår kokar du upp en kastrull med vatten.
  6. Hämta in korvarna. Ta det nästan kokande vattnet av plattan och lägg i korvarna. Lägg på locket , rör om då och då.
  7. Efter ca 15-20 minuter skall korvarna snabbkylas. Gör det i en annan stor kastrull eller rengör vasken och fyll med kallt vatten.
  8. Efter 20 minuter tas korvarna upp och läggs på galler igen för att torka, exempelvis ovanpå en plåt.
  9. Nu har du en korv där DU vet vad som är i, och som kan ätas kalla, stekta, grillade eller kokta.
  10. Kall öl fungerar ypperligt till denna fantastiskt goda korv.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • JennyMariaBrandstrom 4 april 2011

    Jaha, nu får gubben bygga mig ett rökeri, för den vi har är till fisken är ganska inrökt då det var min farfars far som byggde den.

  • erajsko 4 april 2011

    Jag skulle köpa en färdig rök. Bradley Smoker Digital 4 klarar allt från varm till kallrökning av ex vis lax till varmrökta charkuterier som korv, skinkor, kassler, nötkött etc. Räknas med ungefär samma pris som en espressobryggare, ca 5.000 kr

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.