Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Arancini Siciliani (Sicilianska fyllda risbollar)

 
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Arancini betyder små apelsiner, det är så de skall se ut när de är färdiga. Receptet fick jag av min f d svärmor. På Sicilien finns det även arancini med olika fyllningar, ost eller kyckling och t.o.m med söt fyllning. När barnen var yngre tyckte de mycket om dem, även nu. Det är lite bökigt att göra arancini, men väl värt besväret.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka riset i saltat vatten och saffran. Riset får inte sköljas, det skall vara lite klibbigt. Låt svalna. Blanda i ett ägg och den rivna osten med riset. Kan med fördel göras dagen före och förvaras svalt.
  2. Fyllningen: Bryn lök och selleri i lite olivolja tills löken är mjuk. Lägg i köttfärsen och rör med en gaffel så att köttet delas fint. Häll nu i vinet och sänk värmen. Blandningen skall nu bara småkoka tills vinet har kokat in. Lägg i kryddor, tomater och smaka av med salt och peppar. Låt det fortsätta att småkoka i ca 30 minuter. Lägg i ärtorna och låt koka i 15 minuter till. Fyllningen skall vara ganska torr. Låt kallna. Fyllningen kan även den göras dagen före.
  3. Nu formar man arancini så här: Tag en stor sked ris i handen, något mindre än en tennisboll. Tryck till som när man gör en snöboll och gör en fördjupning i mitten på bollen med den andra handen, så den påminner om ett fågelbo. Lägg nu ca 1 msk fyllning och en ostkub i öppningen. Stäng bollen med lite mer ris, fyllningen skall inte synas mer, och krama den igen som en snöboll.
  4. Gör likadant med resten av riset. När bollarna är färdiga rullas de först i mjöl, sedan i vispat ägg och slutligen i ströbröd. Gör dem inte för stora, de ska vara som små apelsiner. När alla är färdiga kramar man dem en gång till, som en snöboll, före stekningen. Men se till att de inte går sönder!
  5. Värm upp en vid stekpanna med ganska mycket olja och stek arancini några i sänder. Använd ett par matskedar till att rulla dem försiktigt i stekpannan. Stek bollarna gyllene runt om, låt dem droppa av på hushållspapper och lägg över arancinin i en ugnssäker form. Byt olja ibland under stekningen, då ströbröd ramlar av och bränns i stekpannan.
  6. Sätt ugnen på 175 grader och värm arancini före servering i ca 10 minuter.
  7. Jag brukar styckfrysa arancini, det är bara att värma upp sakta i ugn och njuta.
  8. Serveras med en god sallad till och ett glas vin. På Sicilien äts de i handen på en servett, så som vi äter korv med bröd.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.