Smölt smöret och tillsätt mjölken värm till 37 C
Rör ner jäst, sirap , socker och salt
Tillsätt graham, rågsikt och hjorthornsalt
Arbeta in vetemjölet till en smidig deg men ej för hård
Låt jäsa under duk i 30 min
Knåda upp degen och forma till 10-12 bullar
Kavla ut till runda tunna kakor med slät kavel därefter kruskavel
Grädda på båda sidor på en häll
Hej ThomasP,
Om man har en helt vanlig spis med ugn så undrar jag om du kan ge tips om hur baka då och om resultatet kan bli bra, då jag inte har någon häll. Är allmänt intresserad av samerna så jag skulle gärna vilja baka samebröd.
Mvh evakan
herrp26 oktober 2009
Har Du en vanlig vedspis går det alldeles utmärkt att grädda ovanpå spisen passa bara så att det inte blir för varmt. Det går också att grädda i stekpanna på plattan, kanske bäst i panna med plastbeläggning (smörjningsfri). I vanlig ugn på het plåt, dvs värm plåten i ugnen och lägg på kakan, grädda. Men det är bängligt med heta plåtar och de bånglar sig. Hälsar herrp.
Hej ThomasP, Om man har en helt vanlig spis med ugn så undrar jag om du kan ge tips om hur baka då och om resultatet kan bli bra, då jag inte har någon häll. Är allmänt intresserad av samerna så jag skulle gärna vilja baka samebröd. Mvh evakan
Har Du en vanlig vedspis går det alldeles utmärkt att grädda ovanpå spisen passa bara så att det inte blir för varmt. Det går också att grädda i stekpanna på plattan, kanske bäst i panna med plastbeläggning (smörjningsfri). I vanlig ugn på het plåt, dvs värm plåten i ugnen och lägg på kakan, grädda. Men det är bängligt med heta plåtar och de bånglar sig. Hälsar herrp.