Hemligheten bakom denna saftiga grytstek är att man låter den bräsera långsamt tills den är helt färdig.
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader. Gnid in en ugnsfast tjockbottnad stekgryta med olja. Hetta upp grytan på medelstark värme. Bryn rostbiffen på alla sidor i grytan. Lägg steken på ett fat. Sänk värmen. Skala och skär ett kryss i fyra lökar och bryn dem i grytan. Tillsätt mejram och köttbuljong, låt det koka upp. Lägg ner steken i grytan. Låt steken bräsera (eftersteka) i 2½ timme under lock. Skala resten av löken. Skölj och skrubba potatisen. Skala och dela morötterna i 5 cm snedskurna bitar.
- Vira in steken i aluminiumfolie. Låt köttskyn koka upp. Lägg lök, potatis och morötter i grytan. Fortsätt sjuda under lock tills grönsakerna är mjuka, 25 minuter.
- Lägg upp grönsakerna på ett serveringsfat. Täck över så att de håller värmen. Vispa samman mjöl och vatten. Ställ grytan på kallt underlag så flyter fettet upp till ytan. Skumma försiktigt av så mycket fett som möjligt. Låt skyn koka upp och vispa ner redningen. Låt koka på svag värme i två minuter.
- Skiva rostbiffen tvärs över muskelfibrerna. Servera med grönsakerna. Garnera med färska örter.
Publicerat den
24 januari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jag bjöd både min mor och min svärmor på denna stek och båda gav högsta betyg!!! Jag kokade dock grönsakerna separat för att vinna lite tid.
Det verkar jättegott, men jag förstår inte riktigt? Receptet börjar med att man ska sätta på ugnen. När används den? Eller ska man sätta in hela grytan i ugnen när det står att den ska efterbräsera? Är lite villrådig...
Tackar för ett bra recept på söndags stek.. Enkelt att tillaga i ugnen, potatisen och morötterna kan man låta koka med köttet så allt blir klart samtidigt. den blir så god av skyn också. Jag lade också i gröna bönor och broccoli mot slutet, så är grönsakerna klara samtidigt. Gott och enkelt.