Surdegsbröd är väldigt gott
Det blir två limpor av detta recept
Instruktioner
- Sätt ugnen på 230° och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen.
Låt vattnet stå kvar under hela baktiden.
- Skållning:
Koka upp vattnet och slå över rågmjölet.
Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna.
- Degberedning: Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång.
- Tillsätt vatten, 40°, olja, sirap och skållning.
- Knåda ihop till en elastisk deg, ca 6 min i maskin (2 min långsamt och därefter 4 min på medelhastighet) eller 15 min för hand, tills den är smidig och elastisk.
Degen får vara lite lös, men inte kladdig.
- Låt jäsa i en bunke under plast i ca 50-60 min.
- Dela degen i två lika delar och forma till två limpor.
- Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl.
Sätt av på plåt och täck med plast.
- Låt jäsa i ca 45 minuter.
- Sätt in bröden i 230° och baka färdigt i 210° i ca 35 min.
Det är viktigt att du inte öppnar ugnen i onödan, eftersom värmen då försvinner ut, det blir längre baktid och du riskera att bröden blir torra.
- Lycka till! Njut
Publicerat den
19 februari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Vart finner man Bagarens Jästmix Surdegsbröd??
Hej, bakade dessa igår. Jag kan inte följa ett recept rakt av, så jag blandade i solrosfrö och andra nyttiga saker och blandade nog till lite med mjölet också och tog bla rågsikt också...Himla gott blev det iallafall, men det är ju nybakat bröd alltid känns det som ... Vet dock inte om det blir så billigt när jäsmixen kostar 15kr/påse...men man vet iallafall vad som finns i bröden och inte en massa E-tjafs
Är jästmixen motsvarighet till surdeg? Bakar ofta med rågsurdeg, har även vetesurdeg hemma som används allt för sällan. Kan jag använda någon av dessa istället, tro?