Gammaldags surdegsbröd

Surdegsbröd är väldigt gott
Det blir två limpor av detta recept

Gammaldags surdegsbröd
Källa: Jästbolaget
Uppladdad av: ros
Skrivet: för över 2 månader sedan

Ingredienser

1 påse Bagarens Jästmix Surdegsbröd
12 dl vetemjöl special
2 dl fint rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörk sirap
4 dl vatten
Grovt rågmjöl till topping

Skållning:
1 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten

Betyg (1 röst)
Visningar:
30900
Sparat:
346

Gör så här

Sätt ugnen på 230° och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen.
Låt vattnet stå kvar under hela baktiden.

Skållning:
Koka upp vattnet och slå över rågmjölet.
Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna.

Degberedning: Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång.

Tillsätt vatten, 40°, olja, sirap och skållning.

Knåda ihop till en elastisk deg, ca 6 min i maskin (2 min långsamt och därefter 4 min på medelhastighet) eller 15 min för hand, tills den är smidig och elastisk.
Degen får vara lite lös, men inte kladdig.

Låt jäsa i en bunke under plast i ca 50-60 min.

Dela degen i två lika delar och forma till två limpor.

Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl.
Sätt av på plåt och täck med plast.

Låt jäsa i ca 45 minuter.

Sätt in bröden i 230° och baka färdigt i 210° i ca 35 min.
Det är viktigt att du inte öppnar ugnen i onödan, eftersom värmen då försvinner ut, det blir längre baktid och du riskera att bröden blir torra.

Lycka till! Njut
Dela

LIKNANDE RECEPT

Surdegsbröd recept
av amaria
över 2 månader
av maithab
över 2 månader
av lennali
över 2 månader
över 2 månader
av maithab
över 2 månader
av zonale
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.