X

Gammaldags surdegsbröd

Surdegsbröd är väldigt gott
Det blir två limpor av detta recept

Vill du testa att göra en bredare sökning klicka här: bröd, surdegsbröd, surdeg
Betyg (1 röst)
Gammaldags surdegsbröd

Gör så här

Sätt ugnen på 230° och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen.
Låt vattnet stå kvar under hela baktiden.

Skållning:
Koka upp vattnet och slå över rågmjölet.
Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna.

Degberedning: Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång.

Tillsätt vatten, 40°, olja, sirap och skållning.

Knåda ihop till en elastisk deg, ca 6 min i maskin (2 min långsamt och därefter 4 min på medelhastighet) eller 15 min för hand, tills den är smidig och elastisk.
Degen får vara lite lös, men inte kladdig.

Låt jäsa i en bunke under plast i ca 50-60 min.

Dela degen i två lika delar och forma till två limpor.

Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl.
Sätt av på plåt och täck med plast.

Låt jäsa i ca 45 minuter.

Sätt in bröden i 230° och baka färdigt i 210° i ca 35 min.
Det är viktigt att du inte öppnar ugnen i onödan, eftersom värmen då försvinner ut, det blir längre baktid och du riskera att bröden blir torra.

Lycka till! Njut

Ingredienser (för måttangivelser vänligen logga in)

surdegsbröd, Vetemjöl special, Fint rågmjöl, Olja, Sirap, Vatten, Grovt rågmjöl, Grovt rågmjöl, Vatten
Visningar:
32848
Sparat:
358

LIKNANDE RECEPT

Surdegsbröd recept
Urbans tyska su..
av amaria
över 2 månader
Surdegsbröd nr ..
av maithab
över 2 månader
Långstekt fläsk..
av lennali
över 2 månader
Riddarbageriets..
över 2 månader
Surdegsstart -
av maithab
över 2 månader
Mor Ingeborgs s..
av zonale
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.