- Serverar: 4 portioner
- Tid: 1 timme 15 minuter
Skriv ut
En av mina festfavoriter. Rosèpepparsåsen är helt suveränt god.
Tips! Vill man kan man även servera en liten kupa ris tillsammans med bakpotatisen.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rulla in potatisen i foliepappret, sätt in potatisen i ugnen i ca 1 timme eller tills potatisen är mjuk.
Bryn lite smör i en stekpanna. Förstek oxfilén i smöret på medelvärme i 2 minuter på varje sida, salta och peppra.
Lägg oxfilén på en ugnsform och stek färdigt i ugnen i ca 8 minuter för medium stekt.
Rosèpepparsås:
Ansa och skär champinjonerna i mindre bitar. Skär purjolöken i tunna skivor. Finhacka charlottenlöken och tvätta, rensa och skär paprikan i små bitar.
- Smörfräs champinjonerna i ca 5 minuter. Lägg i rosèpeppar, svartpeppar och dragon och låt allt smörfräsas tillsammans med champinjonerna i ca ½ minut. Lägg i purjolöken, charlottenlöken och paprikan och låt även detta få smörfräsas i 2-3 minuter utan att det tar färg.
Tillsätt grädde, mjölk, fond, crème fraiche, ketchup, fransk senap och lite salt och låt såsen småputtra i ca 20.25 minuter. Smaka av med mer salt och mera kryddor om ni känner för det.
- Lägg den stekta oxfilèn i en gratängform och häll såsen över.
- Servera bakpotatisen med lite smör, pressad vitlök, hackad persilja och flingsalt till oxfilén.
- Tips:
Servera ruccolasallad, skivade kvisttomater med finhackad rödlök, flingsalt, nymalen svartpeppar, olivolja och rödvinsvinäger som tillbehör.
- Smaklig spis!
Publicerat den
22 januari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar