Fick detta recept av en mamma i bönegruppen jag var med i när jag bodde i Jönköping. Mycket goda och nyttiga!
Instruktioner
- Koka en gröt av 5 dl vatten, havregryn, rågkross och vetekross. Dra bort från plattan och rör ner 4 dl kallt vatten, olja, sirap och salt. Låt svalna till fingervarmt.
- Smula jästen i en stor bunke. Rör ut jästen med 1 dl fingervarmt vatten. Blanda ner gröten i jästen.
- Blanda ner grovt rågmjöl, grahamsmjöl, mörkt lantbrödsmjöl, linfrö och solrosfrö. Blanda till sist ner vetemjöl, lite i taget tills degen blir "lagom". Den ska vara lite kladdig när den är färdig. Strö lite mjöl över degen och lägg en handduk över bunken. Låt jäsa ca 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölad bänk och knåda. Dela degen i 30-40 små bitar och rulla till bullar. Lägg på plåtar och platta till dem med mjölad hand. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225-250 grader ca 10 minuter.
Publicerat den
23 september 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta bröd, är inte bara ett bröd, det är nästan en hel måltid. Tack o full poäng.
Tack för receptet på grova frallor. Mycket goda. Mvh Molgan
Tack för ett mycket bra recept på nyttigt bröd. Naturligtvis blir det också hos oss full pott för dessa frallor.
Hej! Tror du man kan byat ut sirapen mot honung? Skulle kännas lite, lite nyttigare.. :) Eller är sirapen bara för jäsningsprocessen?
Jo, jag tror att det skulle gå bra att byta ut mot honung, men ta gärna lite mindre i så fall, t.ex. 2 msk. Enligt min farmor som har diabetes så "försvinner" 1/2 dl socker per varje jästpaket i jäsningsprocessen.
Otroligt goda frallor. Bjöd på dem när jag hade ett klädparty. Blev succé. De tog lsut. Ska baka dem många gånger till
Fantastiskt goda frallor! Bakade dem och bjöd mina grannar som omgående ville ha recept för att kunna baka själva!!
Mycket goa tekakor,, ja skippa allt grovmjöl, hade inte det hemma. så förövrigt följde jag receptet... mvh zanette