Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Godaste julkolan

(1 kommentar)  
Godaste julkolan Godaste julkolan
  • Serverar: 60 portioner
Skriv ut

Ett måste till jul!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15 – 30 min. Smaksätt med något av förslagen nedan.
  2. Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp i bitar. Slå in i papper eller varva kola och papper i en burk. Förvara kallt.
  3. Smaksättning: Rivet skal av 2 lime, 1 citron eller ½ apelsin
  4. 1 dl krossade polkagrisar
  5. 2 msk siktad kakao
  6. 1 dl rostade solroskärnor

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • iokaste 7 december 2009

    Jag gjorde den här kolan igår, tre olika sorter, en apelsinkola, en chokladkola och en polkagriskola. Apelsinkolan blev en katastrof då den mest blev en tjock sås och inte ville ta ihop, så jag kokade om den och då blev den bra. Ungefär detsamma gäller polkagriskolan, dock blev den aningens fastare än apelsinkolan men måste ändå kokas om. MEN! Chokladkolan blev helt fantastiskt underbart god och perfekt :D Något jag vill tillägga är att kolan blir alldeles hiskeligt söt, så jag tog bort en del av sockret när jag gjorde polkagriskolan eftersom polkagrisarna ändå är så söta, och i apelsinkolan så hade jag i skalet från en hel apelsin+ lite av saften och så slängde jag ner lite nejlika också för det är ju så juligt och gott. Så är jag chokladberoende så jag tror att det snarare blev runt 3 rågade matskedar i min chokladkola istället för två.. Tack för ett bra och roligt recept i alla fall!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.