Dessa trevliga veterutor varierar lite i smak tack vare garneringen. På ett enkelt och rationellt sätt bakas vetebrödet ut i en långpanna och skärs sedan i rutor.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37 grader.
- Häll lite av degvätskan över jästen. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan samt ägg, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills degen släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen med resten av mjölet. Kavla ut degen till en stor platta, ca 30x40 cm.
- Smörj en långpanna, 30x40 cm. Lägg ner degplattan i långpannan. Nagga degen tätt med gaffel. Låt degen jäsa övertäckt ytterligare ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla degen med uppvispat ägg. Strö över pärl- och råsocker, hackad mandel och nötter i diagonala rader. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter.
- Låt kakan svalna något i långpannan innan den skärs i 30 rutor. Ta upp rutorna och låt dem kallna på galler.
Publicerat den
19 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar