Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Göteborgs godaste bröd

(15 kommentarer)  
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Det här är Prinsens födelsedagsbröd som bjöds på frukosten som hölls på hans födelsedag

Ingredienser

Instruktioner

  1. Första dagen: Lös jästen i vattnet, tillsätt rågsikt och rör till en slät smet. Dett kan med fördel göras i matberedarens bunke som sedan får stå framme med locket på eller plastfolie. Låt stå till nästa dag.
  2. Andra dagen: Tillsätt övriga ingredienser och låt matberedaren arbeta degen i minst 10 minuter. Jäst i bunken i 30 min.
  3. Häll upp degen, utan att arbeta den på bakbordet. Dela, försiktigt, i fyra bitar. Vik ihop varjet bit till en boll. Vik in hörnen under klumpen. Placera bröden på en smord plåt. Låt jäsa i 30 min.
  4. Sätt in bröden i 250 grader i 10 min och sänk därefter värmen till 200 grader och låt bröden stå inne i ytterligare 30 min.

Liknande recept

Kommentarer (15)

  • redd 2 januari 2010

    Väldigt likt ett recept som jag just lade in http://www.matklubben.se/recept/vaar_kokboks_surdegsbroed_79052.html Finns lite tips där på vad man kan ha i samt göra på andra sätt.

  • svengelsk 9 januari 2010

    Jättegott bröd.

  • essim 10 januari 2010

    Kanongott bröd, är redan en favorit hos oss. Enkelt att göra också vilket är ett plus.

  • essim 10 januari 2010

    Kanongott bröd, har redan blivit en favorit hos oss. Enkalt att göra också vilket är ett plus.

  • saraforsblom 11 januari 2010

    Hejsan! Det här brödet verkar jättegott och jag tänkte prova att baka det idag och imorgon. Vill bara fråga, ska det vara så mycket salt som 2 msk? Går det att ta mindre salt, t.ex. 2 tsk? Jag återkommer med kommentar när jag smakat :) Mvh Sara

  • Puppchen 11 januari 2010

    Ja, det går att ta mindre salt, men jaggillar salt bröd

  • saraforsblom 12 januari 2010

    Det här brödet var jättegott och enkelt att baka eftersom det inte behöver knådas. Jag tog lite mindre salt än i receptet och det blev bra för min smak. Brödet blev knaprigt och gott och lagom grovt. Det här receptet hamnar absolut i receptpärmen :) Tack för ett kanonrecept!

  • redd 15 januari 2010

    På förekommen fråga ang. salt. Eftersom receptet är såpass likt det jag redan skrivit om i tidigare kommentar (varianter på samma recept) skulle jag säga att 1msk salt är lagom för ett osalt bröd. (ta för allt i världen inte bort salt helt från receptet, det behövs för både jäsning och smakutveckling.)

  • janreine 17 januari 2010

    Eftersom jag är göteborgare men deporterad till Bålsta provade jag detta bröd av nostalgiska skäl och blev inte besviken. Toppen! Som allt annat från Gbg som man minns. Lena Sköldberg

  • GETZ 22 januari 2010

    Super gott!l höll sig bra även att äta dagen efter baket!

  • Tiol 27 juni 2010

    Jättegott bröd, lätt också att sätta en fördeg på kvällen, då är ju lite av jobbet gjort. Detta kommer jag att göra flera gånger. 5 i betyg. mvh Tina

  • zonale 9 oktober 2010

    Tjock och knaprig skorpa, god smak och lättbakat dessutom! Full pott.

  • emmiva 24 mars 2013

    Supergott bröd!!! Dessutom var det kanonlätt att göra=)

  • norbergs 16 februari 2014

    Ett fantastiskt gott bröd som jag gjort många gånger. Lena

  • Evalena 5 april 2020

    Vilken temperatur på vattnet dag 2?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.