Instruktioner
1.Finfördela smöret till pajskalet i vetemjölet och tillsätt vattnet.
Arbeta snabbt ihop till en deg och låt vila i kylskåp i ca en timme.
2. Bena ur kycklingen och skär den i små bitar. Strimla purjolöken, skiva champinjonerna och tärna paprikan.
3. Fräs purjolöken, champinjonerna och paprikan i smöret utan att det tar färg. Pudra över vetemjölet och späd med vatten och grädde. Smula ner buljongtärningen och låt det koka ihop tills stuvningen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
4.Klä en pajform ca 25 cm i diameter med pajdegen men spar lite deg till garnering. Förgrädda pajskalet i 225* ugn i 10 min.
5. Lägg kycklingbitarna i botten på det förgräddade pajskalet och häll över stuvningen. Kavla ut resten av degen och skär ut smala remsor. Lägg remsorna som ett rutmönster och pensla dem med uppvispat ägg.
Grädda i 225* ugn i 15-20 min. Servera pajen med en sallad
Helt underbar! Tillhör en av mina absoluta favoritpajer-kul att hitta den här (nästan ordagrant likadant recept som det jag haft i min receptpärm i ca 15 år) Tänkte själv lägga in det men som tur var kollade jag upp så det inte redan fanns-vilket det ju uppenbarligen gjorde ;-D Rekommenderar denna starkt! Femma av mig! Förresten-om man vill kan man byta ut den ½ hönsbuljongtärningen mot 1 msk kycklingfond och kaffegrädden mot 1 dl vispgrädde+ 2 dl mjölk.. Vet att en del bara använder "rena" råvaror och aldrig buljongtärningar..
Just det.. Skulle bara säga att jag tycker färska champinjoner i pajen slår burkchampinjoner med hästlängder men det är ju inte säkert alla tycker detta :P