Gräddtårta med färska jordgubbar och vaniljkräm är en av sommarens höjdpunkter. Lägger man dessutom mosade jordgubbar mellan två av bottnarna blir tårtan ännu godare.
Instruktioner
- Ugn: 175º
- Smöra och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt kakan svalna lite, ca 10 minuter i formen, innan den stjälps upp på sockrat smörpapper på ett bakgaller. Låt sedan kakan svalna helt innan den delas i tre bottnar.
- Blanda äggula, socker, smör, potatismjöl och mjölk i en kastrull. Låt det sjuda under ständig omrörning tills första bubblan syns. Ta kastrullen från värmen och rör i vaniljsockret. Låt krämen kallna i kallt vattenbad. Bred krämen på en av tårtbottnarna. Mosa jordgubbar och socker och lägg på den andra bottnen. Täck med den tredje bottnen.
- Vispa grädden tjock och bred ett tunt lager grädde på tårtan. Spritsa resten av grädden runt kanterna. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.
- Tips!
Lägg bitar av smörpapper under tårtan när den läggs ihop och garneras. Ta försiktigt bort pappret efteråt, så blir fatet kladdfritt.
Publicerat den
6 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar