För pirogfyllningen kan val av grönsaker (ev. svamp) och kryddning, naturligtvis varieras efter egen smak och tillgång.
Instruktioner
- Smält matfett, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Lös jästen i degspad och tillsätt salt och lätt uppvispade ägg (spara lite ägg för pensling).
Arbeta in mjöl (gärna vetemjöl special) och jäs i ca 30 min.
- Fyllning:
Hacka lök, grovriv morötter och hyvla vitkål (det går åt nästan 1/4 normalstort vitkålshuvud).
Salta och fräs ihop alltsammans mjukt med oljan.Tillsätt timjan och smaka av med med peppar och sojasås.
- Kavla ut pirogdegen och ta ut rundlar med mått, ca 14 cm i diameter. (De sista kan man rulla till bullar som man sen kavlar ut till rundlar). 10-12 stycken.
Lägg på fyllning i mitten av varje rundel och pensla runtom på kanterna med ägg.
Vik ihop till halvmånar och tryck till med gaffel på den rundade kanten.
Lägg pirogerna på bakplåtspapper och jäs i 15 min.
Pensla med det uppvispade ägget som är kvar (blanda eventuellt i en skvätt vatten om det inte verkar räcka till).
- Grädda pirogerna i 200 graders ugn i ca 20 min.
- Ätes varma (eventuellt med extra sojasås) till soppa eller grönsallad.
Publicerat den
5 augusti 2013
Liknande recept
Skriv kommentar