- Serverar: 4-5 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Toppengod! Dubbla receptet om ni är många.
Instruktioner
- Börja med att göra fyllningen, för den skall stå och svalna.
- Fyllning:
Skala och hacka löken grovt.
Smält margarin i en stekgryta.
Lägg i och bryn den söndersmulade köttfärsen och löken.
- Tillsätt krossade tomater, vitlök, tomatpuré, buljongtärning och kryddor.
Låt småkoka utan lock i cirka 20-25 minuter men glöm inte och rör om då och då.
Rör i ostsorterna, som får smälta ner under omrörning.
Låt färsröran svalna innan du lägger det i pajdegen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Deg:
Smält matfettet i en kastrull.
Häll i vattnet och rör till degspadet är fingerljummet.
Häll blandningen över jästen som smulats sönder i en bunke. Rör om noga så att jästen löser sig ordentligt.
Tillsätt salt, ägg och mjöl och arbeta ihop degen.
Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 40 minuter.
- Kavla ut degen till en stor rund platta cirka 45 cm i diameter.
Lägg yllningen på ena halvan av den runda plattan och lämna ett par centimeter i kanten.
Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel.
Lägg pirogen på en bakplåtsklädd plåt.
Låt jäsa ca 20 minuter.
Pensa med uppvispat ägg.
- Grädda pirogen i nedre delen av ugnen i 225 grader i 14-16 minuter, när den har fått en fin gyllenbrun färg är den klar.
- Såsen:
Blanda all ingredienserna till såsen.
Skala och pressa ner vitlöksklyftorna
Krydda med salt, svartpeppar och Italiensk salladskrydda
Rör om väl.
Låt såsen stå och dra i kylskåp 2-3 timmar innan serveringen.
- Grönsallad:
Lägg tomater och gurkbitar i en salladsskål och servera!
- Smaklig spis!
Publicerat den
25 oktober 2008
Liknande recept
Skriv kommentar