Instruktioner
1. Blanda samtliga ingredienser till gröten i en kastrull och låt koka ca 10 minuter.
2. Häll upp gröten i en stor bunke och låt svalna till 40°.
3. Tillsätt vatten, jäst och det mesta av mjölet (spara några dl till utbakningen). Arbeta samman degen till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Tillsätt ev. mera mjöl, knåda degen smidig och forma till två limpor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
5. Ställ in plåten i ugnen, sätt termostaten på 150° och låt stå i 30 minuter.
6. Höj ugnsvärmen till 225°, pensla limporna med vatten och grädda i 25 minuter.
7. Sänk nu ugnsvärmen till 150º, pensla limporna igen och grädda ytterligare ca 20 minuter. Brödet är färdiggräddat när det hörs ihåligt när man knackar det i botten.
Kan man använda vanlig jäst istället för torrjäst? Hur gör man i så fall?