Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gräddtårta med citronkräm och likör- och jordgubbslag

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Det viktigaste är naturligtvis hur en rätt smakar! Men det är inget minus om den är fantastiskt snygg också. Här kommer en tårta som har allt. Den är snygg, god och är laddad med massor av härliga jordgubbar. För en större tårta kan receptet dubblas och kakan gräddas i en liten långpanna.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tårtbotten: Skilj äggulor från äggvitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och äggulor med socker till en pösig smet i en annan bunke. Rör ner båda mjölsorter och bakpulver i äggulesmeten. Vänd försiktigt i de uppvispade äggvitorna i äggulesmeten.
  3. Häll smeten i en smord form, ca 20 cm i diameter. Grädda kakan i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. För att få en jämn gräddning och maximal höjd på kakan ska ugnsluckan inte öppnas under tiden för gräddningen. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
  4. Jordgubbslag: Skölj och rensa jordgubbarna till lagen. Skär i små bitar och blanda dem med socker och fruktlikör i en skål. Rör om och ställ åt sidan.
  5. Citronkräm: Skala den gula delen av citronskalet med en potatisskalare eller en vass kniv. Räkna citronskalen, för att hålla reda på att alla ska följer med när de ska plockas ur den färdiga krämen. Vispa grädden till ett fast skum och ställ åt sidan.
  6. Blanda äggulor, socker, mjöl, mjölk, citronsaft, citronskal och vaniljsocker i en kastrull. Ställ kastrullen på låg värme. Rör oavbrutet tills krämen tjocknat. Ta bort kastrullen från värmen. Plocka bort citronskalen och låt krämen kallna. Vänd sedan försiktigt ner grädden i citronkrämen.
  7. Fyllning och dekoration: Dela kakan i 3 bottnar. Gröp försiktigt ut lite av innanmätet, i bottnarna, ca 1½-2 dl smulor. Spara tårtsmulorna för dekoration. Skeda över 1/3 av jordgubbslagen på varje tårtbotten. Bred sedan 1/3 av citronkrämen på varje botten.
  8. Vispa grädden till dekorationen fast. Bred eller spritsa den på tårtan. Strö över de urgröpta tårtsmulorna. För att få en riktig festtårta, dekorera med savoardikex runt om (eventuellt avkortade så att de stå i nivå med tårtans överkant och med kexets runda sida upp) Lägg på delade jordgubbar och servera!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.