Instruktioner
1. Sätt ugnen på 225°. Lägg samtliga ingredienser till pajdegen i en
matberedare och kör hastigt ett kort ögonblick tills du får en smidig
pajdeg. Tryck ut degen väl till ett jämntjockt foder i en pajform
som är 24-26 cm i diameter.
2. Putsa laxen fri från eventuellt ben samt skär bort skinnet.
Skär sedan laxen i kuber eller grova strimlor som du blandar
med den finkrossade pepparn och dillen.
3. Skär osten i kuber, dela körsbärstomaterna i halvor och skär
broccolin i bitar. Varva och blanda osten, laxen och grönsakerna
i pajskalet. Så här långt kan du förbereda din paj i god tid, gärna
dagen före serveringen.
4. Äggstanningen: Vispa ihop äggen med gräddfilen, mjölken och
saltet. Slå äggstanningen över fyllningen i pajen och ställ formen
på galler i mitten av ugnen. Grädda pajen 50-60 minuter och täck
på slutet med ett folieark om den får för mycket färg. Låt pajen stå
och vila 5-10 minuter före serveringen.
5. Limesåsen: Blanda samtliga ingredienser utom oljan till limesåsen i
en matberedare. Kör några korta ögonblick tills allt blir väl blandat.
Tillsätt sedan oljan i en fin stråle under körningen och såsen är
klar. Även såsen kan förberedas dagen innan.
6. Skär isbergsalladen i strimlor. Blanda en lätt dressing på 1 del
vinäger och 3-4 delar god olivolja. Smaksätt dressingen med en
aning svensk senap samt salt och nymald vitpeppar, eller ställ
enbart fram olja och vinäger. Bjud pajen nygräddad med sin
limesås samt salladen serverad med dressingen vid sidan om.
Här passar det utmärkt med ett medelfylligt, friskt vitt vin som t ex
4151 Château Bonnet.
Jättegod paj och kesosåsen var också god. Den kommer att göras flera gånger!