Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fänkåls- och OP- gravad lax med krispig fänkålssallad

 
  • Serverar: 10 portioner
  • Tid: 5 dagar 40 minuter
Skriv ut

Favorit på julbordet, super god kombination.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Bena ur laxen.Låt skinnet vara kvar. Skär laxen i 2 lika stora bitar. Blanda salt, socker, peppar, fänkål och anis. Gnid in fileérna med saltblandningen och häll på OP. Lägg ihop fileérna med dill emellan, tjock del mot tunn del. Lägg fisken i en rymlig plastpåse och lägg den på ett fat i kylen. Grava i 1-2 dygn. Vänd påsen 2-3 gånger under tiden. Skrapa bort dill och kryddor och frys nu in laxen i minst 3 dygn för att döda ev. bakterier. ( Mycket viktigt!!) Man kan även frysa laxen först, men det är lättare att skiva laxen i fina skivor när den är halvtinad.
  2. Ta fram laxen i tid och skiva den halvtinad i fina skivor.
  3. Sallad: Ansa och hyvla fänkål och selleri tunt på mandolin. Lägg i iskallt vatten. Skär bort skalet på apelsinerna och skär dem i grova skivor. Skala gurkan, ta bort kärnhuset och skär i sneda bitar. Blanda senap, citronsaft och olja. Rör i yoghurten och krydda med salt och peppar. Häll av fänkål och selleri genom ett durkslag och torka med hushållspapper. Blanda grönsaker och apelsin med dressingen. Plocka dillen och garnera salladen, servera med laxen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.