Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grekiskt lantbröd

(1 kommentar)  
Grekiskt lantbröd Grekiskt lantbröd Grekiskt lantbröd Grekiskt lantbröd
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Smakrikt basbröd som kan varieras med oliver eller soltorkade tomater mm.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm yoghurten i en kastrull eller mikrovågsugn till fingervärme, 37º. Häll lite av yoghurten över jästen och rör tills den löst sej.
  2. Tillsätt resten av yoghurten, olivoljan, salt, och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin , tills den släpper bunkens kanter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min på en rumsvarm och dragfri plats.
  4. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den, dela den i två delar. Forma varje degbit till en rund, slät bulle. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt. Skär med en vass kniv några djupa skåror i varje bröd.
  5. Låt bröden jäsa utan bakduk ytterligare ca 20 min.
  6. Sätt ugnen på 250º. Pensla bröden med kallt vatten. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 200º och grädda ytterligare ca 20 min.
  7. Låt bröden kallna på galler.
  8. Ett litet smaktips är att man kan tillsätta oliver eller soltorkade tomater i degen innan man gräddar brödet men oliverna och tomaterna måste vara fria från vätska innan de hamnar i degen, så låt dem torka en stund på papper eller en duk. Men att tänka på är, att om du tillsätter oliver eller tomater så är det inte lika lång hållbarhet, men det blir jättegott!

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Buspippi 18 maj 2011

    Gott bröd. Tack för receptet.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.