Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gretas irländsk rabarberkaka

 
  • Serverar: 8 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Jag har gjort den här goda kakan varje vår i över 20 år. Det känns inte att sommar har kommit innan vi har smakat rabarberkakan. Det har blivit en tradition hos våran familj. En förödande god och mycket dryg kaka som passar fint till kaffet. Godast på rosa, mjälla rabarberstjälkar, på glasrabarber tidigt på året och på primöstjälkarna, du skördar i början på säsongen för utomhusodling.

Ingredienser

Instruktioner

Gör så här: Ansa först rabarbern och skär de jämntjocka stjälkarna i drygt 2-3 cm långa bitar. Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, sätt till margarin och mjöl omväxlande i smeten och rör den jämn. Smöra och bröa en rund form på ca 1½ l och skrapa ner smeten i formen. Stick ner rabarberbitarna lodrätt i smeten, det gör inget om de skjuter upp lite över smeten. Tätt, tätt skall de stå i kakan. Ugnen bör stå på 175 - 200° och du sätter in kakan att grädda i ca 40 - 50 min. Täck ev. med en bit folie, om ytan ser ut att bli för mörk. Pröva med sticka så att kakan inte är lös i mitten. Låt den svalna något, innan du lossar den runt kanten och försiktigt vänder upp den på en fat. Enbart lite florsocker kan du sikta över, om du inte på irlänskt maner vill glasera kakan med en vanlig vattenglasyr med några droppar konjak. Det blir mycket gott. Strö i så fall över flagad rostad mandel. Servera kakan nygräddad med den tunna frasiga glasyren lätt stelnad, gärna med iskall vispad grädde eller - faktiskt ännu godare - med en sked fyllig crême fraiche. Kakan håller sig god ett bra tag, om den inte går åt med en gång. Bör räcka till ca 8 port.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.