Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grillad oxfilé med gräddkokt potatis och calvadossky

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Lyxa till det på nyår! Till oxfilén är det gott med något friskt och syrligt. Grilla några äppelskivor och servera till. Den gräddkokta potatisen serveras bredvid i ett torn av tunnbröd. En riktig höjdare!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala potatisen och skär i 1-2 centimeter stora kuber, lägg i vatten med citron så att de inte mörknar.
  3. Häll upp grädden i en kastrull. Tillsätt dijonsenap och grönpeppar. Koka upp grädden och smaksätt med salt.
  4. Tillsätt potatisen, lägg i så pass mycket att grädden fortfarande täcker potatisen. Koka nu på svag värme så att det inte bränner fast, cirka 20 minuter(känn med potatissticka).
  5. Stycka upp oxfilén i lämpligt stora bitar, eller be om hjälp i butiken när du köper köttet. Salta, peppra och olja den ena sidan.
  6. Värm på köttbitarna ordentligt i grill- eller stekpanna. Lägg bitarna med den kryddade sidan neråt först, krydda den andra under tiden i pannan. Grilla/stek varje sida cirka 2-3 minuter.
  7. Lägg upp bitarna på en plåt och baka dem i ugn på 180 grader i cirka 15 minuter, beroende på hur man vill ha köttet.
  8. Olja in en tom konservburk, till exempel en sådan man köper sparris i. Rulla tunnbrödet runt konserven och lägg på en oljad plåt med skarven nedåt.
  9. Baka i ugn på cirka 180-200 grader. Passa dem noga - det går ganska fort, cirka 3 minuter.
  10. När de fått en gyllenbrun färg tar du ut dem och bänder försiktigt av det cylinderformade brödet från konserven. Lägg att svalna och stelna. Detta kan du göra flera timmar innan ni ska äta, eller dagen innan.
  11. Skala och skiva äpplet. Grilla det i en varm stekpanna med lite smör.
  12. Skär ner champinjoner och lök i mindre bitar. Fräs dem i en kastrull med lite smör.
  13. Tillsätt kalvbuljong och lite calvados. Koka ihop i cirka 20 minuter på svag värme. Smaka av med salt och runda av med en klick smör.
  14. Ställ tunnbrödstornet på tallriken och fyll sen upp med den gräddkokta potatisen. Lägg upp oxfilén och de grillade äppelskivorna och servera med calvadosskyn.
  15. Tips! Som kronan på verket kan man fritera ruccola. Häll upp lite matolja i en kastrull, värm på ordentligt. Lägg försiktigt i ruccolan och låt den fräsa i ca 20 sekunder. Ta upp den och låt den rinna av på papper. Toppa tornet med ruccolan så att det blir som ett litet träd.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • Annras 18 januari 2009

    Hej Linda! Jag har laddat hem detta receptet, tycker det lät så himla gott! Jag återkommer med omdöme när jag lagat till rätten (blir kanske inte förrän nästa nyår). Kram/Ann

  • carskoo 30 december 2010

    Hej! Det här fick vi förra nyårsafton hemma hos några vänner, det smakade helt fantastiskt! Perfekt nyårsmeny! Gott Nytt År!

  • TomasKrantz 30 april 2012

    Två gånger har vi gjort detta, supergott.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.