- Serverar: 4 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Oxfile, eller inre file som vi kallar den i Finland, är lätt äta för stora och små. Denna rätt förbereds gärna i god tid före middagen, så att kryddorna hinner smaksätta köttet. Kom ihåg att låta köttet vila efter grillningen.
På det hela taget är detta ett recept som inte kräver noggranna mått. Det enda som behöver beaktas är att inte grilla köttet för länge eller för kort tid, beroende på hur matgästerna vill ha det. Bäst säkrar man den delen med hjälp av en köttermometer som lämpar sig för grillning, sådan med en ledning som går till indikatorn på utsidan.
Instruktioner
- Några timmar före middagen:
Putsa filebiten: skär bort senhinnan.
Mortla kryddorna var för sig och blanda ihop dem.
Strö en del av kryddorna på kokpapper el smörpapper och lägg filen på strö över resten och försök få kryddorna att täcka filen, inte ändorna, så väl och jämnt som möjligt. Packa in filen i pappret som en rulltårta och låt den vila i rumstemperatur tills det blir dags att grilla.
- Jag använder gasgrill med tre lågor och termometer.
Hetta upp grillen med full fjong till 200 grader. Lägg på filen och låt ligga några minuter per sida med kupan nerfälld så att den blir brynt runt om. Då den fått färg stängde jag den mellersta lågan och skruvade ner sidolågorna så att jag kunde hålla en teemperatur på ca 200 grader. Jag svängde filen några gånger och grillade ca 15 min. Filen blev "rare -" enligt detta. Hade ingen termometer till hands.
- Medan köttet vilar efter grillningen, allt mellan 15 minuter och en kräftätning, lagar du salviasmöret. Smält smöret på lägsta värme i en kastrull, lägg i salviabladen och låt dem småputtra en liten stund. Låt inte smöret brynas för då bränns det lätt.
- Servera tex med små kokta purjolökar eller gröna bönor.
Publicerat den
10 augusti 2014
Liknande recept
Skriv kommentar