Toppengott! En riktig festmåltid.
Kryddig grönpeppar som lätt krossas mellan fingrarna gör sig fint ihop med syrliga lingon. Frysta lingon finns numera i frysdisken.
Instruktioner
- Putsa köttet. Krossa grönpepparn och gnid in köttet med den, salt och svartpeppar. Bind upp köttet med snöre.
Bryn köttet runt om i smör och lägg över på ett ugnssäkert fat.
- Sås:
Skala och fi nhacka lökarna. Fräs dem i smöret några minuter. Tillsätt sockret och låt det smälta. Tillsätt lingon, vatten, kalvfond och madeira. Låt såsen koka utan lock ca 15 min. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.
- Skala potatisen, skär den i klyftor och lägg i kallt vatten. Hit går att förbereda.
- Sätt ugnen på 225°.
- Stick en köttermometer i köttet, se till att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Stek köttet mitt i ugnen ca 25 min tills innertemperaturen visar 55°.
Ta ut och låt vila under aluminiumfolie 25 min.
- Låt potatisen rinna av och torka den med hushållspapper. Blanda potatisklyftorna med olja, mandelspån och salt (går lätt i en stor plastpåse). Tilllaga potatisen i långpanna mitt i ugnen ca 25 min tills den fått fin färg och är mjuk. Rör om någon gång under tillagningstiden.
- Koka upp såsen. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa i såsen. Låt koka upp och vispa ner smöret.
- Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp direkt på tallrikarna eller serveringsfat. Klicka eller spritsa på anklevermoussen. Häll lite sås över köttet och garnera med lingon och timjankvistar.
- Servera oxfilén med resten av såsen, mandelklyftpotatis och sockerärtor. Bjud gärna en god grönsallad till.
Smaklig spis!
Publicerat den
27 januari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar