En stor limpa med mustig smak och härligt tuggmotstånd.
Instruktioner
- Blanda kross, frön, kärnor och vatten i en kastrull. Koka upp och ställ åt sidan tills blandningen svalnat till ca 35º.
- Använd med fördel en hushållsassistent för att arbeta ihop degen.
- Lös upp jästen i krossblandningen och tillsätt därefter övriga ingredienser. Arbeta degen i 5 minuter. Jäs övertäckt i 45-60 minuter.
- Ta upp på mjölat underlag, knåda igenom degen. Arbeta in mer mjöl om den "kladdar". Forma till en limpa.
- Smörj en avlång, stor form. Tryck ut degen i formen, strö över mjöl och jäs ytterligare 45-60 minuter.
- Värm ugnen till 250º.
- Snitta brödet med vass kniv, sänk värmen till 200º och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
- Linda in limpan i en bakduk och låt svalna.
- Är bäst om det får vila ett dygn, lätt att skära i tunna skivor, smular inte.
Publicerat den
24 augusti 2011
Liknande recept
Skriv kommentar