Ett gott och nötigt bröd som bakas med matbrödsmjöl 4 sädesslag.
Instruktioner
- Smörj 2 bakformar som rymmer ca 1 ½ liter.
Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt matoljan, sirap och salt. Blanda ner mjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg.
- Ta under 1 dl av de hela nötterna och tillsätt de resterande i degen i slutet av knådningen. Arbeta degen ytterligare en kort stund men bara så länge så att nötterna fördelas jämnt i degen.
Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i två jämnstora bitar som formas till avlånga bröd. Lägg ner dessa i formarna. Tryck ner de sparade nötterna i bröden och ställ därefter att jäsa i 20-25 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
- Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200 grader och grädda i ca 25 minuter.
Stjälp upp de nygräddade bröden ur formarna och låt dem kallna på bakgaller under bakduk.
Publicerat den
8 juni 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Gott bröd men jag tyckte det blev lite mycket hasselnötter, men det är ju bara att minska lite till nästa gång! :)