- Serverar: 18-24 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Gott, saftigt, snabbt bakat...
Instruktioner
- Lägg jäst i en bakbunke, strö över salt och tillsätt honung så att jästen löser sig.
- Under tiden kokas en gröt av 4-kornskross och vatten (tar ca 10 min.). När gröten kokat klart blandas olja och mjölk med gröten, kontrollera temperaturen som ska vara 37 grader.
Häll vätskan över jästen och tillsätt de torra ingredienserna. Degen ska vara lös och "klickbar". Blanda ordentligt.
- Klicka ut degen på bakplåtspapper ca 1 dl/bröd, använd ett dl-mått och en mjölad matsked. Forma runda bröd med skeden och platta till lite så att de blir jämnare gräddade.
- Låt jäsa i 30 minuter.
- Grädda i 225 grader,8-10 minuter.
Publicerat den
10 april 2014
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jag hade inget 4-kornskross hemma och tog istället fyrkornsmjöl. Till 2 dl mjöl behövdes nog 5 dl vatten till gröten och den behövde koka ca 2-3 minuter. Sen kunde jag inte blanda i mer än ca 9 dl vetemjöl för att det inte skulle bli för hårt. Men gott blev det ändå! Man kan garnera med lite linfrö eller havregryn, men det har en tendens att ramla av... Och om man vill kan man blanda i 2 dl bär också, t.ex. hallon eller blåbär, men tänk på att hela degen färgas blågrå av blåbär om de krossas i degen och tar man frysta kan jäsningen påverkas. Jag har inte provat med bär...
Hejsan! Tack för receptet. Riktigt gott och saftigt bröd. En femma till dig ;-)