Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grovt matbröd

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 18-24 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Gott, saftigt, snabbt bakat...

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg jäst i en bakbunke, strö över salt och tillsätt honung så att jästen löser sig.
  2. Under tiden kokas en gröt av 4-kornskross och vatten (tar ca 10 min.). När gröten kokat klart blandas olja och mjölk med gröten, kontrollera temperaturen som ska vara 37 grader. Häll vätskan över jästen och tillsätt de torra ingredienserna. Degen ska vara lös och "klickbar". Blanda ordentligt.
  3. Klicka ut degen på bakplåtspapper ca 1 dl/bröd, använd ett dl-mått och en mjölad matsked. Forma runda bröd med skeden och platta till lite så att de blir jämnare gräddade.
  4. Låt jäsa i 30 minuter.
  5. Grädda i 225 grader,8-10 minuter.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • fahannan 10 april 2014

    Jag hade inget 4-kornskross hemma och tog istället fyrkornsmjöl. Till 2 dl mjöl behövdes nog 5 dl vatten till gröten och den behövde koka ca 2-3 minuter. Sen kunde jag inte blanda i mer än ca 9 dl vetemjöl för att det inte skulle bli för hårt. Men gott blev det ändå! Man kan garnera med lite linfrö eller havregryn, men det har en tendens att ramla av... Och om man vill kan man blanda i 2 dl bär också, t.ex. hallon eller blåbär, men tänk på att hela degen färgas blågrå av blåbär om de krossas i degen och tar man frysta kan jäsningen påverkas. Jag har inte provat med bär...

  • Vetebullen 2 oktober 2015

    Hejsan! Tack för receptet. Riktigt gott och saftigt bröd. En femma till dig ;-)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.