Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gustav Adolfs-bakelser

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Gustav Adolfs-bakelsens hemort är Göteborg. Det är inte utförandet utan utsmyckningen som är karakteristiskt för bakelsen. Den pryds av kungens pipskäggiga profil, präglat i marsipan. Gustav Adolfs-bakelserna, som ursprungligen hörde ihop med skolungdomens 6 november-firande, har spritt sig till många städer och är numera det mest påtagliga minnet av hjältekonungen

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Gädda i ugn, 250°, ca 5 minuter.
  2. Stjälp upp kakan på galler och dra bort bakplåtspapperet. Om det inte lossnar, pensla med lite kallt vatten. Ta med runt mått ut 24 bottnar.
  3. Kräm: Blanda grädde, äggulor, socker och maizena i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den blir tjock. Rör ut gelatinpulvret i lite varmt vatten och blanda ner. Låt krämen svalna.
  4. Lägg ihop bakelserna två och två med vinbärsgelé och gräddkräm emellan.
  5. Arbeta mandelmassan smidig. Kavla ut den till en rektangulär kaka. Sporra ut breda remsor och lägg runt bakelserna.
  6. Vispa grädden till hårt skum och blanda ner i krämen, smaksätt med vanillinsocker. Spritsa eller lägg vispad grädde ovanpå bakelserna. Garnera till sist med chokladfigurer utskurna i smält blockchoklad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.