Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hälsingeostkaka från Bölan i Lindefallet, Hälsingland (X)

(5 kommentarer)  
Skriv ut

Gammaldags recept! Jättegod ostkaka!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll mjölken i en stor kastrull. Värm till ca 37 grader.
  2. Under tiden görs en redning i ordning. Den består av 1 liter mjölk och 20 msk vetemjöl.
  3. När mjölken är tillräckligt varm (den får ej bli för varm, då blir ostkakan för seg), så tillsätts redningen.
  4. Tillsätt även 3 msk ostlöpe.
  5. Rör det hela sakta tills det löper/tjocknar (ca 20 min).
  6. Ta upp sleven/vispen och låt stå ca 30-40 min.
  7. Skär massan med sleven eller en vass kniv rakt över med ca 1 dm mellanrum (osten skall då börja sjunka till botten).
  8. Vänta sedan ca 1 timme. Sedan töms vasslan av (man skopar ur kastrullen) och häller det genom en sil + tyg med en hink under (ostkakan töms i en sikt ”durkslag”, där vasslan får rinna av ordentligt).
  9. Tips! Sila av ostmassan genom att fukta en tunn kökshandduk. Lägg den i ett durkslag. Ställ durkslaget i en stor skål. Häll massan i durkslaget och låt den rinna av.
  10. Låt stå över natten i kylskåp eller matkällare.
  11. Dagen efter smörjs och mjölas (bakplåtspapper) en form. Sedan stjälps ostmassan i och gräddas i vattenbad med aluminiumfolie över formen i 225 (250) gr.
  12. Efter ca ½ timme öses vasslan av och kakan får stå inne i ytterligare ca 45 min. Ostkakan är klar när den är fast, även på mitten. Låt svalna. Häll av ev vätska.
  13. Ostkakan kan frysas. • När den skall ätas, så skärs den i skivor i en långpanna och gräddmjölk öses över. Den värms så i ugnen och äts med saftsås, hallonsylt/hjortronsylt eller vispgrädde.
  14. • Den kan också ätas kall som smörgåsmat och då kan man salta på den eller äta den med saltgurka.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • hampus52 15 november 2012

    Ja, det här är grejen! Men mängderna... Kan jag minska dem till tiondelen, dvs 2 liter mjölk istället för 20 liter?

  • jrabbelino 15 november 2012

    härligt,bor i enånger o jag antar att det är" lindefallets" bölan

  • annan5 22 november 2012

    Är du från Bölan? Jag har varit i Lindefallet såååå många ggr i barndomen och även senare. Min pappas farmor bodde där och sedan tog pappas morbror och moster över huset, samma hus där numera Mulle Mecks skapare bor ;-) Tyvärr får jag avstå ostkakan numera eftersom jag inte tål gluten men jag kommer ihåg att jag gillade den här sorten! Småländsk dito är inte min melodi ;-)

  • frele1 15 juni 2015

    Det här receptet verkar intressant! Bjöd på småländsk ostkaka på ett kalas och en gäst tipsade om hälsingeostkaka! Skillnaden är väl bara att vi (smålänningar) har ägg och vispgrädde i våran!? Ska testa ditt recept snarast! Fast jag minskar nog ner mängden. 20 liter mjölk blir ju en herrans massa ostmassa!! Återkommer...

  • frele1 15 juni 2015

    Och sötmandel förstås!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.