En god biff med vacker potatiskaka och en krämig grönpepparsås med smak av konjak.
Instruktioner
- Torka biffarna och putsa bort ev senor. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. Salta och peppra biffarna och stek dem 1-3 minuter på varje sida, beroende på hur rött kött du vill ha.
- Grönpepparsås:
Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i konjaken, (snåla inte men se upp med flammor- gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till 2/3. Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Råstekt potatiskaka:
Skala och grovriv potatisen på ett rivjärn eller mandolin. Lägg alltsammans i en bunke, salta och peppra.
Hetta upp oljan och smöret i en stor stekpanna eller i flera små stekpannor. Forma en boll av potatis och pressa ur så mycket vatten som möjligt.
- Lägg ner den i panna och platta ut till en kaka. Sänk värmen en aning och låt potatiskakan ligga tills den binder ihop och stekytan är fint gyllenbrun, 5-10 minuter på varje sida. Vänd och stek lika länge på andra sidan. Strö lite hackad gräslök över före servering.
- Ugnsbakade tomathalvor:
Värm ugnen till 200 grader.
Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittyan upp i en ugnsform. Finhacka vitlök och persilja och blanda med smör, ströbröd, salt och peppar. Fördela kryddsmöret över tomathalvorna. Ugnsbaka dem tills de känns mjuka, 20-30 minuter.
- Serverva biffarna med grönpepparsås, potatiskaka och ugnsbakade tomathalvor.
Publicerat den
20 januari 2012
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta recept är av kocken m.m. Per Morberg . Finns på TV4.se recept hitta.nu