Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Halloncurdpaj

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Bjud på en söt och smarrig portionspaj till efterrätt eller till fikat. Endast bottnarna gräddas och toppas sedan med en syrlig halloncurd och söt maräng.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mördeg: Tärna smöret och lägg det i en bunke. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, mjöl och ägg och nyp ihop till en deg. Den ska precis gå ihop, överarbeta den inte. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 185 grader.
  3. Kavla ut degen och klä små pajformar ca 7 cm i diameter, eller en stor 15-20 cm i diameter. Grädda skalen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt dem svalna.
  4. Halloncurd: Mosa hallonen. Häll hallon, socker, citronsaft och 1½ dl vatten i en kastrull. Låt det koka upp så att sockerkristallerna smälter.
  5. Häll resten av vattnet, 1½ dl, maizena och äggula i en bunke. Slå hallonkoket över redningen under vispning och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen.
  6. Hetta upp blandningen på svag värme under ständig vispning tills den tjocknar och går ihop, ta då genast kastrullen från plattan och häll alltsammans i bunken igen.
  7. Tillsätt smöret medan blandningen är varm. Rör tills smöret har smält. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i kylen i 2 timmar.
  8. Italiensk maräng: Häll 1½ dl socker och vattnet i en kastrull och koka upp. Låt sockerlagen nå en temperatur på 121 grader.
  9. Häll äggvitan i en rostfri bunke, vispa upp den med elvisp och tillsätt 1½ dl socker i omgångar under fortsatt vispning. Vispa tills du får en fast och blank marängsmet.
  10. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa tills marängsmeten har svalnat.
  11. Lägg halloncurd i pajskalen och spritsa marängsmeten över och bränn av den med en brännare. Dekorera eventuellt med ett vackert strössel.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.