Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hallonprinsesstårta

(1 kommentar)  
  • Serverar: 12 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

En tårta som både är gluten och laktosfri. Denna tårta bakas dagen innan man ska ha den. Gör tårtbottnarna och låt dem stå och vila i minst 6 timmar. Gör även vaniljkrämen och låt stå så den är riktigt kall.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, pudra över potatismjöl och fördela med ett jämt och tunt lager.
  3. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner det i äggsmeten. Blanda väl och häll smeten i formen.
  4. Grädda botten i nedre delen i ugn i ca 35 minuter (kan lätt brännas vid, lägg på bakplåtspapper när botten fått färg). Låt svalna något innan du tar ur den ur formen. Vänd den upp och ner för att få en rakare finare kant på tårtan.
  5. Låt botten vila minst 6 timmar eller gärna över natten innan den delas upp, den smular mindre då.
  6. Mät upp mjölk, strösocker, vaniljsocker och majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt äggulorna. Vispa till en jämn smet. Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin. Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen.
  7. OBS! Krämen får inte koka. Värm på svag värme. Vispa hela tiden. Låt krämen svalna. Förvara vaniljkrämen i kylskåp tills den ska användas.
  8. När ni ska använda den som tårtfyllning, rör ner en stor klick vispad laktosfri grädde och rör tills det är en jämn smet. Den är väldigt tjock innan dess och jag föredrar den blandad, men givetvis kan man använda den som den är!
  9. Vispa grädden, sötat med 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk strösocker. Lägg sedan ihop tårtan så här.
  10. Dela tårtbotten i 3 delar, första lagret brer du på ett rikligt lager med hallonsylt, lägg på nästa tårtbotten. Se till att röra ut vaniljkrämen med en klick grädde så den blir len och smidig att bre på botten.
  11. Lägg på nästa botten. Bred resterande grädde över hela tårtan. Glöm inte sidorna på tårtan. Tårtan får gärna ha ett litet toppigt utseende när du sedan rullar ut och lägger på marsipanlocket. Se för packningen.
  12. Se till att hela tårtan blir täckt och "vecka" gärna kanten lite snyggt,
  13. Ställ in tårtan i kylen över natten.
  14. Dag 2:
  15. Ta den vassa kniven och skär flikar som du sedan viker upp från mitten av tårtan. I "hålet" stoppar du i så mycket hallon det bara går!
  16. Klart att servera!

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Ellysdotter 6 juni 2015

    Tårtan vekar vara god. Men ett MÅSTE. OBS! Kontrollera så att inte, det för övriga glutenfria marsipanblocket är utbakat i VETEMJÖL som ODENSE är. I så fall blir inte tårtan glutenfri.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.